banner-image

EU osniva opservatoriju za poljoprivredno-prehrambeni lanac

Evropska komisija objavila je poziv za podnošenje prijava za uspostavljanje Opservatorije za poljoprivredno-prehrambeni lanac EU (AFCO). Osnivanje ove opservatorije koja će posmatrati troškove proizvodnje, marže i trgovinske prakse najavljeno je sredinom marta kao jedna od mera za jačanje položaja farmera u lancu snabdevanja hranom i jačanje poverenja između svih aktera u lancu.

Njegov cilj je da se poveća transparentnost cena, strukture troškova i raspodele marži i dodatne vrednosti u lancu snabdevanja, uz poštovanje poverljivosti i pravila konkurencije.

Opservatorija će okupiti do 80 članova, koji predstavljaju nacionalne vlasti zadužene za poljoprivredu, ribarstvo i akvakulturu ili lanac snabdevanja hranom, kao i organizacije koje predstavljaju zainteresovane strane aktivne u različitim fazama lanca – od farmera, dobavljača inputa, prehrambene industrije, trgovaca, transporta, logistike, maloprodaje i potrošača. U srednjem roku, očekuje se da će rad Opservatorije omogućiti razvoj metodologija za procenu i praćenje strukture troškova i distribucije marži i dodate vrednosti duž lanca snabdevanja hranom. Postojeći portal poljoprivredno-prehrambenih podataka biće proširen kako bi se objavili novi relevantni indikatori, dostupni svima na mreži. Ovo bi moglo uključiti podatke o troškovima i marži u različitim fazama lanca ishrane. Ova nova opservatorija dopuniće rad postojećih tržišnih opservatorija za poljoprivredu i ribarstvo.

Poziv za prijavu otvoren je do 13. maja. Organizacije koje se prijave moraju biti registrovane u Registar transparentnosti da bi bile imenovane. Očekuje se da će Opservatorija održati prvi sastanak u julu 2024. godine, kojim će predsedavati Generalni direktorat za poljoprivredu Evropske komisije.

S. K.