banner-image

Miholjski susreti ove godine u 1.775 sela

Sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje Miholjskih susreta sela za 2024. godinu, održana je danas u Palati Srbija.

Tom prilikom odlučeno je da  113 jedinica lokalne samouprave  dobiju novac za organizovanje svojih programa po konkursu koji raspisuje Ministarstvo za brigu o selu. Čak 1.775 sela učestvovaće u Miholjskim susretima ove godine, a očekuje se rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca. Bogat kulturni i sportski program  ponovo će odjekivati selima Srbije u toku leta i jeseni, od 1. juna do 1. novembra.

U okviru ove prepoznatljive manifestacije, posetioce očekuju sportske, kulturne, umetničke aktivnosti kao i upečatljiva gastronomska ponuda u selima širom Srbije – od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada.

Lokalne samouprave dobiće pojedinačno do 500.000 dinara za organizoanje menifestacija, a veliki broj njih učestvovaće i sopstvenim sredstvima.

Kao i do sada, sela će se takmičiti u folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, pisanju, recitovanju… Na programu će biti i zdravice, blagoslovi, izvike. Radionice starih zanata, izrada rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja, kao i izložbe slika, fotografija, rukotvorina, samo su deo najavljenog bogatog programa. Na Miholjskim susretima neizostavni su i seoski višeboj, sportski turniri, a deca će se takmičiti u kvizovima znanja, šaljivim izazovima poput krunjenja kukuruza, trčanja u džaku, pravljenja najstrašnijeg strašila…