banner-image

Uprkos sankcijama porasla trgovina Nemačke i Irana

Nemačka je početkom 2024. u Iran uglavnom izvozila mašine i hemijske i farmaceutske proizvode. Iz Irana su u Nemačku pre svega stizali hrana, najviše pistaći, i tekstil, poput tepiha.

Zapadne zemlje, a među njima i Nemačka, su Iranu prošle godine pooštrile sankcije. Uprkos tim merama, nemački izvoz u Iran se početkom 2024. znatno povećao.

Od januara do februara iz Nemačke je u Islamsku republiku otišlo za 22 odsto više robe i izvoz je porastao na 241 milion evra, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku.

Uvoz iz Irana se u isto vreme smanjio za 13 odsto, na 41,2 miliona evra.

Iran je ipak među manje značajnim trgovinskim partnerima Nemačke. Na listi najvažnijih zemalja kada je o izvozu reč je u januaru i februaru bio na 64. mestu, iza Kolumbije i Severne Makedonije. Među zemljama iz kojih Nemačka uvozi je na 91. mestu.

Evropska unija je trgovini s Iranom nametnula velika ograničenja. Poslednji put sankcije su pooštrene jula prošle godine zbog podrške Teherana ruskoj agresiji na Ukrajinu.

SAD i EU su posle nedavnog velikog napada Irana na Izrael najavile dalje kaznene mere u pokušaju da spreče još jedan rat na Bliskom istoku.

Prošle godine je nemački izvoz u Iran opao za skoro četvrtinu, na 1,2 milijarde evra. Od 2019. do 2022. je Nemačka u Iran godišnje isporučivala robu vrednu 1,5 do 1,6 milijardi evra.

Međutim, izvoz je 2019. drastično pao, za 43,9 odsto, pošto je godinu ranije bio vredan 2,7 milijarde evra. Razlog je što su SAD, čiji je predsednik tada bio Donald Tramp (Trump), raskinule nuklearni sporazum s Iranom i uvele Teheranu nove restrikcije.

Izvor DPA