banner-image

Pčelari Beča dobili besplatan onlajn registar paše

Takozvana berza za selidbu pčela sada postoji i u Beču. Ideja je jednostavna: ljudi ili preduzeća koji poseduju veće cvetne površine nude ih onlajn, a pčelari potom sele svoje košnice tamo.

Berza za selidbu pčela trebalo bi da donese prednosti kako poljoprivredi, tako i pčelarstvu. Bolje oprašivanje biljaka pčelama znači veći prinos, objasnio je predsednik Bečkog udruženja za uzgoj pčela, Kurt Krotendorfer. Pore toga time se doprinosi očuvanju zdravlja ekosistema, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Nova platforma, koja je besplatna, trebalo bi da pomogne pčelarima u Beču (oko 700) da brzo i neformalno pronađu površine za svoje košnice.

– Za pčelare su interesantni, na primer, uljana repica i suncokret, jer donose dobar prinos i dobar med za pčele- rekao je Krotendorfer. Operater berze za selidbu pčela je Poljoprivredna komora, a platforma je sada dovedena u Beč u saradnji sa gradskom upravom. Do sada je berza za selidbu pčela postojala u Donjoj i Gornjoj Austriji. To je jedna „dejting“ platforma za pčele i cveće – tako je ideju berze za selidbu pčela opisao predsednik Bečke poljoprivredne komore Norbert Valter.

Član gradskog veća za životnu sredinu Jirgen Černohorski apelovao je na bečka poljoprivredna preduzeća i pčelare da pojačano koriste berzu. Optimalno oprašivanje mnogih biljaka od vitalnog je značaja za gradsku poljoprivredu koja je prilagođena klimi, sa visokim udelom organskih proizvoda, a pčele takođe povećavaju biodiverzitet, istakao je Černohorski.

Izvor: eKapija