banner-image

Agrosmart podkast: Investiranje u poljoprivredu nikad nije pogrešna odluka

Dobro došli u novu epozodu Agrosmart podkasta!

U ovoj epizodi imaćete priliku da čujete koje sve sisteme pomoći poljoprivredi u Srbiji nudi Evropska unija, kako IPARD fond modernizuje poljoprivredu, koje mere su trenutno na snazi i kako za njih možete aplicirati.

Podkast možete poslušati ovde: https://podcasters.spotify.com/pod/show/agrosmart-podcast/episodes/Investiranje-u-poljoprivredu-nikad-nije-pogrena-odluka-e2ite5v/a-ab76a71

Sve to objasniće projektni menadžer Delegacije Evropske unije, Andrej Papić, koji će se osvrnuti i na položaj Srbije na putu ka EU u oblasti poljoprivrede. U sprovedenom izveštaju, Srbija je dobila pozitivnu ocenu, ali je u toku pretpristupnog perioda važno besprekidno raditi na bržem uspostavljanju sistema za upravljanje direktnim plaćanjima.

Dalje, govorićemo o važnosti edukacije poljoprivrednika. Jedan od programa edukacije sprovodi novosadska konsultantska agencija Smart IPARD, uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID. Konsultant ove agencije Slobodan Teofanov, objasniće nam koje sve mogućnosti poljoprivrednici imaju na lokalu i šire.

On će razjasniti i šta znači u poljoprivrednom vokabularu predstavlja „50- 40-10“, zašto je ovakva vrsta kredita jedna od vodećih kada je reč o voćarstvu, nabavci mehanizacije i opremanju plastenika.

Na samom kraju predstavićemo i kalkulator konkursa koji možete potražiti na sajtu agencije Smart IPARD. Ovaj kalkulator odgovoriće vam na pitanja „Koji je pravi konkurs za vas?“, „Gde konkurisati?“, „Za koju meru i koliko brzo će ona biti realizovana?“.  Kada unesete vrednosti i odgovorite na postavljena pitanja o vama i vašem gazdinstvu, u samo nekoliko sekundi možete saznati koji poziv je trenutno aktuelan i koji je po vašoj meri!

Vanja Velisavljev

Produkcija: Fabrika kreativnosti