banner-image

EU: Digitalna pismenost neophodna za veću produktivnost poljoprivredne proizvodnje

Danas, kada se govori o mladim poljoprivrednicima misli se na sasvim novu, digitalno pismenu generaciju, koja ne samo da intuinitivno razume nove tehnologije već ih svakodnevno koristi za unapređenje poljoprivrednog biznisa i stvaranje veće dobiti. Evropska poljoprivredna scena doživljava transformaciju vođenu digitalizacijom, pri čemu mladi poljoprivrednici igraju ključnu ulogu u usvajanju novih tehnologija. S obzirom na brzi napredak digitalnih alata i platformi, interesovanje mladih poljoprivrednika za ove resurse postaje sve veće

Vinograd u Erdutu vode braća Jakovac, u radu svakodnevno koriste digitalne alate

Tako je u svim zemljama Evropske unije, pa i u njenoj najmlađoj članici – Hrvatskoj. Ova zemlja prednjači u broju mladih poljoprivrednika u Evropskoj uniji, pa su nam njena iskustva u korišćenju digitalnih rešenja i zbog toga korisna. Dok je u Evropskoj uniji 11 odsto poljoprivrednika mlađih od 40 godina, u Hrvatskoj je udeo mladih u ukupnom broju poljoprivrednika 14,4 odsto. Kad ovome dodamo podatak zvaničnog Brisela o napretku Hrvatske u digitalizaciji, mogao bi se izvući zaključak o rasprostranjenoj upotrebi digitalnih platformi i alata među mladim poljoprivrednicima.

Prvi godišnji izveštaj Evropske unije o statusu Hrvatske u okviru Digitalne dekade 2030, političkog programa u kojem se analizira indeks privredne i društvene digitalizacije (DESI, Digitalna decenija Evrope) pokazao je da je ova zemlja prilično digitalno pismena i dobro pokrivena optičkom mrežom. Oko 63 odsto građana ove zemlje poseduje osnovne digitalne veštine, što je svrstava na treće mesto na listi, dok je evropski prosek 54 odsto. Značajan je napredak i u razvoju digitalne fiksne mrežne infrastrukture – optička mreža pokriva 54 odsto Hrvatske.

Kada je o poljoprivredi reč, nivo digitalne pismenosti poljoprivrednika u ovoj zemlji mnogo je veći među poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, nego među vremešnijim.

”Digitalna pismenost danas je gotovo neophodna da biste se bavili poljoprivredom. Poljoprivrednici koji nemaju te veštine moraju se oslanjati na pomoć agencija, službi ili konsultantskih kuća. U Hrvatskoj je, ako posmatramo poljoprivredu generalno, nivo digitalne pismenosti i dalje nizak ali zato imamo više mladih poljoprivrednika nego što je prosek u EU, a oni u potpunosti vladaju tim alatima. S te strane možemo biti zadovoljni. Mladi su digitalno osposobljeni a to im omogućuje pristup informacijama, upravljanje poslovanjem, primenu novih tehnologija i povezivanje sa tržištem, što rezultira većom produktivnošću, profitabilnošću i održivošću poljoprivredne proizvodnje. Na kraju krajeva, ni zahteve za direktna plaćanja poljoprivrednici ne mogu podneti ako nemaju osnovna znanja, jer se podnose elektronski, putem Agronet sistema”, kaže za naš portal Lidija Maurović Košćak iz Hrvatske agencije za privredu i hranu.

Pogled na Dunav sa erdutskih brežuljaka

Agronet sistem je zaštićena mrežna aplikacija namenjena za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima i ostalim korisnicima u ostvarivanju prava na podršku u poljoprivredi, objašnjava ona.

”Već deceniju i po funkcioniše taj eklektronski sistem, a godinama poljoprivrednici koriste i druge platforme poput Arkorda, platforme koja pohranjuje podatke o poljoprivrednim parcelama i zemljištu. Sve je to uvela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), još u pretpristupnom periodu. Za potrebe APPRRR uveden je IAKS, informacijski sistem za kontrolu i praćenje podsticaja u poljoprivredi”, dodaje Lidija Maurović Košćak.

Navodi da naročito mladi poljoprivrednici koriste u značajnoj meri aplikacije za mobilne telefone, preko kojih razmenjuju iskustva i ideje sa kolegama i na taj način bivaju informisani o najmodernijim metodama proizvodnje. Aplikacije im pružaju i onlajn obuke o biljnoj proizvodnji, radu na farmi, marketinngu, promociji, plasmanu na tržište, kao i mogućnost da izračunaju optimalne količine potrebnih đubriva, prskanja ili nekih drugih poljoprivrednih aktivnosti.

Digitalini alati za kvalitetno vino

Braća Ognjen i Ozren Jakovac, mladi poljoprivrednici, uspešni vinari, kažu u razgovoru za naš portal da različite aplikacije i digitalne alate koriste svakodnevno. Momci za primer u preduzetništvu i poljoprivredi, i te kako se imaju čime pohvaliti – u Erdutu, na dedovini, pokrenuli su pravu malu revoluciju u vinarstvu. Kao što se grožđe pretvara u vino, tako su i oni svoju želju i ljubav prema Slavoniji, Erdutu i porodičnom imanju pretvorili u posao koji zahteva puno zalaganja i vremena ali donosi neprocenjivo zadovoljstvo. Obaveza je napretek a zahvaljujući velikom trudu i požrtvovanju Ognjen i Ozren danas se mogu podičiti najmodernijom vinarijom i lovorikama koje osvajaju svojim kvalitetnim vinom. Budući da su ovi mladi inženjeri nastanjeni u Zagrebu, a da poljoprivredni posao vode na obroncima Dalj planine, u Erdutskom vinogorju, za njih digitalini alati imaju veliku važnost.

Ognjen i Ozren Jakovac

”Digitalne platforme su zaista promenile način na koji poslujemo. Koristimo aplikacije i onlajn platforme koje nam omogućavaju da pratimo vremenske prilike, upravljamo zalihama, pratimo cene na tržištu i da apliciramo za različite podsticaje i subvencije”, kaže za naš portal Ognjen Jakovac.

Dodaje da postoje različite platforme koje pružaju informacije o dostupnim podsticajima i subvencijama za poljoprivrednike.

”Koristimo ih kako bismo pravovremeno aplicirali za podsticaje koji su nam dostupni. Takođe, digitalne platforme nam omogućavaju da pratimo našu dokumentaciju i podnesemo sve potrebne obrasce onlajn, što znatno olakšava administrativne procese i štedi naše resurse, u prvom redu vreme”, dodaje Ognjen.

Digitalizacija – prioritet nadležnih za agrar u Hrvatskoj

Digitalizacija je, u skladu sa aktuelnom Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, jedan od prioriteta nadležnih za agrar u Hrvatskoj. Tome ide u prilog i vest o nedavno otvorenom digitalnom selu – Strizvojna. To je šansa za mlade poljoprivrednike u Osječko-baranjskoj županiji za usvajanje novih veština vezanih za digitalizaciju. Program Strizvojna za njih je besplatan. Pomenimo, u ovoj županiji je čak 19,7 odsto poljoprivrednika u kategoriji mladih, što je iznad proseka i Hrvatske i Evropske unije.

Kvalitetne sorte, bogomdano podneblje i nove tehnologije – recept za uspeh u vinarstvu

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je aplikaciju eSavjetnik koja će hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizovan pristup pružiti središnje mesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici će kroz eSavjetnik moći da pronađu stručne savete i vesti iz područja poljoprivredne proizvodnje, detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području, informacije o registrovanim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja, kao i lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada.Takođe, putem ove mobilne aplikacije i web platforme moći će se preuzeti sve obvezne evidencije za IAKS mere.

eSavjetnik je nastavak procesa digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi započet uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI) koja poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vreme, radne sate i omogućuje jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, digitalni potpis i podnošenje zahteva za podsticaje u AGRONET-u. Do sada je elektronsku poljoprivrednu iskaznicu zatražilo gotovo 56.000 hrvatskih poljoprivrednika.

Ovaj tekst je realizovan u okviru projekta ”Digitalno osnaživanje mladih poljoprivrednika“, kojeg sprovodi udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije zajedno sa medijskim partnerom – Agronews-om.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije/Agronews-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole ”Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Foto: Marin Šubašić