banner-image

Globalno porasle cene mesa, biljnih ulja i žitarica

Referentna vrednost svetskih cena prehrambenih proizvoda je neznatno porasla u aprilu, zato što su rastuće cene mesa, biljnih ulja i žitarica prevazišle smanjenje cena šećera i mlečnih proizvoda, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u petak.

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se trguje, u aprilu je iznosio 119.1 poen, što je za 0.3 posto više nego u martu i za 9.6 posto niže nego u aprilu prošle godine.

Nakon tri meseca opadanja, cene žitarica su u aprilu porasle za 0.3 posto u odnosu na mart. Globalne izvozne cene pšenice su se stabilizovale u aprilu, zato što je jaka konkurencija među glavnim izvoznicima nadjačala zabrinutost zbog nepovoljnih uslova useva u delovima Evropske unije, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvozne cene kukuruza su porasle pod uticajem velike potražnje usled logističkih problema izazvanim oštećenjem infrastrukture u Ukrajini i zabrinutosti oko proizvodnje u Brazilu uoči glavne žetve. FAO indeks cena riže je opao za 1.8 odsto.

U aprilu su cene biljnih ulja porasle za 0.3 posto u odnosu na mart, čime su dostigle najvišu cenu u proteklih 13 meseci. Više cene suncokretovog i ulja od uljane repice su neutralisale nešto niže cene palminog i sojinog ulja.

FAO indeks cena mesa je u aprilu porastao za 1.6 posto u odnosu na prethodni mesec, budući da su međunarodne cene živinskog, goveđeg i ovčjeg mesa porasle. Svetske cene svinjskog mesa su neznatno pale, odražavajući slabu unutrašnju potražnju u Zapadnoj Evropi i slabu potražnju vodećih uvoznika, posebno Kine.

U aprilu su cene šećera opale za 4.4 posto u odnosu na mart, a FAO indeks cena šećera je za 14.3 odsto niži u poređenju sa aprilom 2023. godine. Smanjenje je izazvano uspešnijom proizvodnjom u Indiji i na Tajlandu, kao i poboljšanjem vremenskih uslova u Brazilu.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda je opao za 0.3 posto, okončavši šest meseci uzastopnih povećanja predvođenih sporijom potražnjom za obranim mlekom u prahu i nižim svetskim cenama sira, pod uticajem jačanja američkog dolara. Nasuprot tome, svetske cene putera su porasle usled stabilne uvozne potražnje.