banner-image

Ljubav između Kine i Srbije kao između slona i miša – a zna se kako miš završi

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji i ekonomista Miodrag Zec napominje da je Kina ozbiljna država i da tu postoje interesi, a da je o ljubavi između dve države nemoguće, čak i nepristojno pričati.
Odnosi Srbije i Kine opisuju se kao „čelično prijateljstvo“, a jedne novine su kineskom predsedniku Si Đinpingu poželele dobrodošlicu na kineskom jeziku.
Ljubav između Kine i Srbije bila bi kao ljubav između slona i miša, slikovito objašnjava profesor Zec i dodaje da to postoji samo u stripovima. A kako miš može da završi u takvoj ljubavi – završiće kako jedino završiti može i mora, dodaje Zec.
Mi smo narod koji se lako zaljubljuje, pa se lako razočara. Mi smo podigli spomenik zahvalnosti Francuskoj. E, sad smo odjednom u sukobu sa Francuzima. Stalno tražimo neku ljubav na daljinu. Kina je važna država, tu spora nema. Sve države, naročito velike, poštuju samo svoje interese. Odakle to da država voli državu, ili da država voli jedan narod? Ali to prolazi„, rekao je Zec za N1.
Dodaje da se može govoriti o interesima jedne i druge strane, a da mi možemo analizirati koji su naši a koji kineski interesi, i da li smo mi naše ostvarili.
Opisujući Kinu kao državu, Zec napominje da je ona jedna velika misterija, ali i „najveći dobitnik kraja veka“.
Globalizacija je smišljena da cementira poredak Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, a ispostavilo se da je najveći dobitnik Kina„, istakao je sagovornik N1.