banner-image

Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa Martinovićem, tema subvencije

Predstavnici četri uduženja poljoprivrednika koji su prošle godine, posle protesta traktorima na ulicama, sklopili sporazum sa Vladom Srbije oko ispunjenja njihovih zahteva, uputili su pozive premijeru Milošu Vučeviću i resornom ministru Aleksandru Martinoviću za hitan razgovor zbog najave da u budžetu nema novca za subvenciju od 17.000 dinara za sertifikovano seme.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da su bivša ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i premijerka Ana Brnabić u novembru 2023. godine obećali da će poljoprivrednici, pored direktne subvencije od 18.000 dinara po hektaru dobiti i novac za sertifikovano seme, nakon rebalansa budžeta.

Na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu juče je rečeno da u budžetu za sada nema novca za sertifikovano seme.

– Na sastanku ćemo zatražiti objašnjenje da li ima novca za sertifikovano seme, zatim izmenu propisa o akcizama, kojima bi se obezbedilo da od 1. januara 2025. godine dobijemo na pumpi dizel bez akcize – rekao Matković.

Dodao je da će tražiti i objašnjenje oko doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje jer su poljoprivrednici dobili rešenja da godišnje plaćaju oko 115.000 dinara za PIO fond, bez obzira koliko zemlje poseduju.

Doprinos za zdravstveno je još oko 39.000 dinara, što je godišnje, ukupno više od 150.000 dinara. Ti doprinosi su povećani, prema njegovim rečima, za oko 5.000 dinara za svaki, u odnosu na prošlu godinu.

Matković je rekao da ponudu države, nakon prošlogodišnjih protesta, kada je zatraženo da se otpiše celokupna kamata, a država ponudila samo reprogram, niko nije prihvatio jer je uz to traženo i da se kao uslov za plaćanje duga u ratama, na više godina, položi hipoteka na imovinu.

Uz to, kako je rekao, zakašnjenje sa plaćanjem samo jedne rate bio bi ukinut reprogram. Kamata je, prema njegovim rečima, samo delimično otpisana još pre desetak godina, 50%, a dug po osnovu nje je ogroman i skoro se približava osnovnom dugu.

Sastanak su zatražila udruženja koja su učestvovala u protestu i vodila pregovore sa Vladom Srbije, udruženje iz Subotice, Iniijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, a podržalo ih je još nekoliko udruženja, Novoseljanski paori, Banatska crnica i Dolovački paori.

Izvor: eKapija