banner-image

Hrana se može proizvoditi i na terasi

Kako bi se brojnim posetiocima Novosadskog sajma predstavio idealan način za mini-proizvodnju određenih povrtarskih i cvetnih kultura, kao i začinskog i lekovitog bilja, i ove godine je svima dostupna Bio-bašta.

Realizuju je Novosadski sajam u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo NS seme, Poljoprivrednom školom u Futogu i Školom za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, Udruženjem “Organski Sad – Novi Sad”, uz podršku Uprave za privredu Grada Novog Sada.

Sve se može uzgajati na manjem prostoru, a treba voditi računa o kombinovanju biljaka, kao i tome da imaju dovoljno vode i prihrane – objašnjava nastavnik hortikulture u Poljoprivrednoj školi Gordana Knežević.

U jednoj žardinijeri, čije stranice iznose 50×50 centimetara, može da stane i pet različitih biljaka: paradajz, tikvice, aloja, kadifa, bosiljak, peršun. A sva ta semena takođe je moguće nabaviti na štandu Bio-bašte, koji se nalazi na uglu glavne ulice i puta ka Manježu. Zbog specifičnog salašarskog ambijenta nemoguće je ne uočiti je.

– Još ranije sam primetila da se ljudi odlučuju za ovakav vid proizvodnje, naročito kad su u pitanju terase i drugi manji prostori, koji su dovoljni za formiranje bio-bašte – zaključuje Gordana Knežević.