banner-image

Više od 800 životinja na Izložbi stoke u Novom Sadu

Na Nacionalnu izložbu stoke s izložbom genetskih potencijala pristiglo je više od 800 grla konja, goveda, ovaca i koza. Predsednici komisija za ocenjivanje su složni: kvalitet svih primeraka ove godine je na rekordno visokom nivou.

– Kvalitet izloženih grla je izvanredan i moram da istaknem da poslednjih nekoliko godina nismo imali ovako jaku konkurenciju obe rase izloženih goveda, koje su najdominantnije: holštajnfizijska i simentalska – rekao je predsednik Komisije za govedarstvo Denis Kučević.

Po njegovim rečima, odgajivači su se potrudili da pred komisije izvedu veliki broj grla visokog kvaliteta.

– U svim kategorijama su napravili dobru konkurenciju i otežali rad komisiji, a na zadovoljstvo svih prisutnih i struke, jer možemo da se pohvalimo primercima s kojima se može ići na bilo koji međunarodni sajam – rekao je Kučević.

Među govedima, na ovogodišnjem sajmu prisutne su i limuzin, angus, šarole, hereford, belgijsko goveče, kao i bivoli autohtone rase.

Izloženi su i konji, a prema rečima stručnog žirija, vidan je napredak kada je reč o pripremi izložbenih konja, ali i njihovih predvodnika, te su zadovoljeni svetski kriterijumi u ovoj oblasti.

– Ovo je praznik za lipicanere u Srbiji i Vojvodini – istakao je predsednik Komisije za ocenjivanje konja mr Ivica Mandić, inače međunarodni sudija za lipicanersku pasminu. – Kvalitet grla je stabilan, čak je u blagom porastu. Danas radimo s mladim kobilama od tri do šest godina i veliki broj grla zaslužuje da uđe u dalji uzgoj. Raduje me što je populacija lipicanera u Srbiji stabilna, a da se kvalitet podiže. Sve to, sigurno je, daje podstrek uzgajivačima.

Među najbrojnijim izloženim grlima svakako su ovce, a  po rečima predsednika Komisije za ocenjivanje ovaca i koza prof. Ivana Pihlera, kvalitet grla je izuzetan.

– Pravac razvoja stočarstva kojim idemo izuzetno je dobar i država je mnogo uložila u ovu proizvodnju – rekao je Piher. – Odgajivači su pokazali veliku zainteresovanost, pa ove godine imamo i nekoliko novih izlagača. Izložene su i koze, a prisutne su, uglavnom, mlade.