banner-image

Najskuplja mehanizacija na Sajmu: Kombajn od 605.000 evra, traktor pola miliona

Najskuplja mašina na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je kombajn CASE IH AXIAL-FLOW 9250, izložen na štandu novosadske kompanije Agromarket machinery. Košta 470.000 evra bez PDV, dok za model sa MacDon hederom treba izdvojiti 605.000 evra, bez uračunatog PDV-a.

– Reč je o modelu generacije devet, najvećih CASE kombajna sa aksijalnim izvršajem, najjednostavnije konstrukcije, velikog učinka a bez oštećenja zrna. Uz dobru logističku podršku kamiona i pretovarnih prikolica za deset sati efektivnog rada može da skine usev s najmanje 70 hektara – opisuju stručno izlagači.

Epitet najskupljeg traktora guseničara na Poljoprivrednom sajmu pripada „John Deere“ traktoru serije 8RX, modelu 410. Osnovna cena mu je 450.000 evra, s uračunatim PDV-om, pa naviše, u zavisnosti od dodatne opreme, cena traktora 8RX410 može da naraste i za 40.000 – 50.000 evra.

Ovaj traktor, izložen je kod glavnog ulaza na Novosadski sajam , namenjen je obradi velikih poseda u blizini naselja. Karakterišu ga maksimalne kontaktne površine naleganja, veoma lako upravljanje, čak i na veoma malim krajevima parcele, odlična stabilnost na padinama i najduže vreme rada. Prednost u odnosu na traktore točkaše je u tome što minimalno sabija zemljište i ne
proklizava, a zahvaljujući tome što nema guma, štedi i gorivo – karakteristika je ovog „svemirskog“ traktora.
Na štandu Inter Agrara izložen je najskuplji konvencionalni traktor ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma – Fendt 94 Vario, koji košta 360.000 evra bez PDV.