banner-image

Lešnik, borovnica, trešnja i višnja izvozni aduti Srbije

U Hali „Master“, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, na panel-diskusiji juče se govorilo o stanju i perspektivama voćarstva i vinogradarstva.

– U poslednjih nekoliko godina više je i proizvođača i hektara pod leskom. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo subvencioniše ulaganja u proizvodnju voća i povrća, a redovno objavljujemo i konkurse – rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara Mladen Petreš.

Lešnik se iz Srbije izvozi na tržište Evropske unije, a najviše u Italiju, tvrdi predstavnik Ferero Hazelnut Company Ettore Fontana.

– U Srbiji poslujemo već deset godina. Uslovi za proizvodnju lešnika ovde su idealni jer je kvalitet vrhunski – rekao je Fontana. – Želimo da podržimo sertifikovane zasade, uspostavili smo kooperaciju s proizvođačima, a cilj nam je da ih bude još.

Prof. dr Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu  ukazao je da nije dovoljno iskorišćen potencijal za proizvodnju borovnica, trešanja i višanja i najavio dobru otkupnu cenu, naročito trešanja.– Podsticaje treba davati proizvođačima koji se prilagođavaju klimatskim promenama, a trebaju nam i stručne službe koje će se baviti samo vremenskim uslovima, jer nenajavljene niske temperature mogu da unište čitav rod voća i povrća – rekao je Keserović.

Govoreći o klimatskim promenama, prof. dr Dragoslav Ivanišević s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da one diktiraju primenu novih sorti vinove loze kod nas.

– Zahtevi tržišta se menjaju i tome se moramo prilagoditi – upozorio je Ivanišević i istakao da se 40 odsto domaće potrošnje vina uvozi, a ima prostora za veću potrošnju domaćih vina.