banner-image

Dronovi od 20.000 evra pa naviše

Tokom Poljoprivrednog sajma predstavljeni su agrodronovi, autopilot navigacija za traktore, kao i roboti za analizu zemljišta, košenje, branje plodova.

Agrodronovi su i ove godine privukli pažnju, a iz kompanije Agrodron kažu da se oni najčešće koriste za detekciju stanja i nadzor nad usevima, i kasnije za njihovo tretiranje. Cena dronova kreće se od 20.000 evra, pa naviše, piše Biznis.

“Na novosadskom sajmu već pet godina zaredom izlažemo dronove treće, sada već i četvrte generacije, koji se primenjuju u poljoprivredi. To su, pre svega, dronovi za detekciju stanja i nadzor na usevima i kasnije za njihovo tretiranje. Ove godine prvi put prikazujemo novi model koji može da ponese 40 litara rastvora za tretiranje useva, odnosno 50 kilograma granulacije. Pravi se po potpuno novom modelu u svetu, i u Evropu je tek stigao. Specifično kod tog modela je da koristi centrifugalnu diznu umesto dosadašnjih pneumatskih dizni“, kažu iz kompanije Agrodron.

Oni navode da je interesovanje za dronove na sajmu jako veliko.

“I do sada su se farmeri interesovali za korišćenje ove mehanizacije u poljoprivredi, ali kako su klimatske promene sve evidentnije i sve je više bolesti koje napadaju biljke – a koje je teško videti u klasičnim uslovima – dronovi postaju jedino rešenje kada padne kiša, kada je blato, kada je teren nepristupačan ili su usevi prerasli, pa se ne može izvršiti tretman na klasičan način. Onda je dron jedini spas”, navode iz ove kompanije.

Kupci dronova su šarenoliki – od malih poljoprivrednika koji se odlučuju za manje dronove, do velikih preduzeća. Međutim, prema rečima zaposlenih u Agrodronu, javlja se i treća kategorija kupaca – oni koji žele da vrše uslugu trećim licima.

“Među zainteresovanima sve je više onih koji pružanje usluga dronovima vide kao svoju profesiju. Oni koji nabave ovu vrstu opreme mogu pružati pomoć trećim licima kojima je možda neisplativo da imaju svoje dronove, a koji mogu da angažuju nekoga za prskanje, zalivanje i slično”.