banner-image

Žetva će poraniti dve, tri nedelje, prinosi pšenice od 4,7 do pet tona

Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoz žitarica „Žita Srbije“ na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu upriličilo je Dan žitara, okupivši predstavnike države, struke, nauke, proizvođača, prerađivača i izvoznika. Kao i na svim prethodnim sajmova, i ove godine je bilo reči o izvoznim rezultatima u prošloj godini, bilansu najvažnijih ratarskih kultura, kao i o procenama prinosa i kvaliteta zrna u predstojećoj žetvi.

– Žetva će ove godine poraniti 15–20 dana, zbog vremenskih uslova, a očekujemo prosečan rod – ocenila je direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović. – Nažalost, jesenas smo imali setvu u kojoj se štedelo na deklarisanom semenu i mineralnim đubrivima, pa će u državi prosečan prinos pšenice biti između 4,7 i pet tona po hektaru, a ukupan rod oko tri miliona tona. –  Prinosi će varirati, čak i u istom ataru, u zavisnosti od vrste zemljišta i primenjene agrotehnike, ali je činjenica da rekorde ne očekujemo.

Sunčica Savović ne očekuje ni spektakularan kvalitet pšenice kao pre dve godine, a ukoliko ne bude padavina do žetve, u najboljem slučaju možemo da se nadamo kvalitetu iz prošle godine.

– Što se tiče cene, početkom ove nedelje trgovalo se po ceni od 23 dinara za kilogram pšenice starog roda. U ovom trenutku verujem da su poljoprivrednici zadovoljniji cenom u odnosu na onu od pre dve nedelje jer je evidentno da u proteklih deset dana raste cena pšenice i starog i novog roda. Nije dobro što je, imajući u vidu da očekujemo dobar rod i imamo rekordne zalihe stare pšenice, trend na našem tržištu da čim cena ide nagore prestaje trgovina, u nadi da će hlebno žito biti još skuplje. Govoreći o zalihama i tržnim viškovima, Sunčica Savović podseća da su domaće potrebe za pšenicom između 1,5 i 1,6 miliona tona, u novu tržišnu godinu ulazi se s viškovima od najmanje 1,5 miliona tona i ako makar polovina novog roda bude dostupna za završne zalihe i izvoz, to znači da ćemo imati više od 2,5 miliona tona pšenice slobodne za strana tržišta.

Osvrnuvši se na lanjski izvoz, Sunčica Savović je ocenila da je izvoz više od dva miliona tona žitarica i uljarica zadovoljavajući.

– Zahvaljujući prerađivačkoj industriji, Srbija je od izvoznika neprerađene soje postala značajan izvoznik prerađevina – sojinog ulja i sojine sačme. Postavili smo i rekord u izvozu uljane repice i postali značajan snabdevač Evropske unije repičinom sačmom i uljem – rekla je je direktorka Savović.

Udruženje „Žita Srbije“ tradicionalno je na Dan žitara dodelilo povelje najuspešnijim izvoznicima žitarica i uljarica.