banner-image

Vremenske neprilike prepolovile ovogodišnji rod maline

Rod malina je, zbog vremenskih neprilika, do sada prepolovljen u odnosu na prošlu godinu i maksimalno se može očekivati 25.000–30.000 tona ako ne bude više grada do berbe, rekao je predsednik Udruženja proizvođača malina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da su u poslednja dva dana grad i bujične poplave oštetili oko 15% roda, a da će, zbog niske cene, izostanka agrotehničkih mera i aprilskog mraza rod na pojedinim parcelama biti manji od 40% do 70%.

– Nevreme, praćeno gradom, čak u pojedinim mestima i veličine lešnika, zahvatilo je u prethodna dva dana Ivanjicu, Arilje, Požegu, Aleksinac, Aranđelovac i Leskovac. U pojedinim delovima zemlje maline ne bi spasila čak ni zaštitna mreže jer bi od težine leda popucala – rekao je Radović.

Istakao je da je prošle godine proizvedeno oko 55.000 tona malina i sa zalihama od 2022. godine izvezena je skoro celokupna količina od oko 65.000 tona, a ostala je manja količina prerađevina. Radović je rekao da će minimalna akontna otkupna cena za ovogodišnji rod biti 400 dinara za kilogram.

Izvor: eKapija