banner-image

Najlepše scene s banatskih polja – prihranjivanje maka dronom DJI Agras T30

Poljoprivreda se neprestano menja i unapređuje, a jedno od najnovijih rešenja koje dobija na popularnosti jeste upotreba dronova za prskanje i prihranjivanje useva. Firma Junior Agrar prihranjivala je mak (Papaver somniferum) u selu Melenci pored Zrenjanina korišćenjem drona DJI Agras T30 i rastvora organskog đubriva Ekobooster Max.

Dragocena poljoprivredna kultura

Mak je važna kultura poznata po svojim mnogobrojnim primenama, od prehrambene do farmaceutske industrije. U Srbiji, mak se uzgaja na površinama koje obuhvataju nekoliko stotina hektara, a prosečan prinos kreće se oko 800 do 1.000 kg po hektaru. U svetu, prinosi variraju zavisno od klimatskih uslova i tehnika uzgoja, ali standardi u vodećim zemljama proizvođačima poput Turske i Australije dosežu i do 1.500 kg po hektaru.

Prihranjivanje maka: kada i zašto?

Prihranjivanje je ključan deo poljoprivredne prakse koji doprinosi zdravom rastu biljaka i maksimalnim prinosima. Za mak, period cvetanja je kritičan, jer tada biljka najviše koristi hranljive materije za razvoj cvetova i kasnije semena. U ovom slučaju, vlasnik parcele Dejan Cigulov odlučio se za prihranjivanje tokom faze cvetanja, kada biljka može najbolje iskoristiti dodatne nutrijente.

Tehnika prihranjivanja dronom

Upotreba drona DJI Agras T30 omogućava precizno i efikasno prskanje, što je posebno važno za delikatne faze razvoja biljaka kao što je cvetanje maka. Koristili smo rastvor vode (29 litara) i preparata organskog đubriva Ekobooster Max (1 litar), prskajući količinom od 30 litara po hektaru. Površina pod makom iznosila je 2 hektara, što znači da smo ukupno koristili 60 litara rastvora.

Prednosti upotrebe dronova

Korišćenje drona za prihranjivanje nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode. U prvom redu, preciznost i efikasnost – dron omogućava ravnomerno prskanje gasnom fazom preparata, kupa se cela biljka, a rastvor prekriva biljku i ispod listova, čime se izbegava prekomerno ili nedovoljno tretiranje biljaka.

Značajna je ušteda na vremenu i troškovima budući da je prskanje dronom znatno brže, smanjuje se potreba za ljudskim radom, troškovima goriva za traktore i angažovanjem druge mehanizacije. Kompletno prskanje ove parcele uključujući i sletanje drona da se dopuni rezervoar sa rastvorom trajalo je 10 minuta.

Uz to, precizno doziranje smanjuje potrošnju hemikalija i đubriva, uz minimalnu potrošnju vode, što pozitivno utiče na životnu sredinu i budžet poljoprivrednika. Takođe, dron ne ostavlja karbonski otisak pa postaje nezamenljiv u tretiranju biljaka iz organske poljoprivredne proizvodnje.

Standardi i očekivanja

Standardi roda maka u Srbiji variraju, ali upotreba naprednih tehnologija poput drona može značajno povećati prinose. Prosečan prinos od 800 kg po hektaru može se unaprediti primenom savremenih tehnika prihranjivanja i zaštite biljaka. U svetu, zemlje sa razvijenom poljoprivredom beleže visoke prinose zahvaljujući intenzivnim i inovativnim metodama uzgoja.

Primena drona DJI Agras T30 za prihranjivanje maka pokazuje značajne prednosti u efikasnosti, uštedi resursa i povećanju prinosa. Ovakvi inovativni pristupi mogu transformisati poljoprivrednu praksu u Srbiji, podižući standarde i konkurentnost domaćih proizvođača na svetskom tržištu. Za sve poljoprivrednike koji teže modernizaciji i unapređenju svojih metoda, dronovi predstavljaju budućnost u poljoprivredi.

Junior Agrar već treću godinu sa svojim obučenim ekipama i licenciranim pilotima uspešno vrši uslužne tretmane agro dronovima na poljoprivrednim parcelama širom Srbije. Svake godine povećavaju broj letelica u floti kako bi odgovorili na sve veću potražnju svojih usluga.

A. Kuprešanin