banner-image

Olimpijada u Parizu: Pomfrit i avokado na crnoj listi

Možda je nastao u Francuskoj (ili Belgiji), ali ovog leta pomfrita nema za oko 15.000 sportista koji će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

U najvećem restoranu na svetu, u srcu Olimpijskog sela, neće biti ni avokada, ni foa gra (foie gras – čuveni francuski specijalitet napravljen od masne jetre patke ili guske), ali će falafela, vegetarijanskih hot dogova, kinoe i bulgura biti u izobilju.

Tokom trajanja Igara biće posluženo oko 13 miliona obroka, a organizatori su najavili više lokalne i biljne hrane imajući u vidu ekološke i klimatske izazove sa kojima se svet suočava.

Vegetarijanska šavarma, falafel od cvekle, pečeni patlidžan sa dimljenom paprikom, batat sa zatarom i humusom – neke su od delicija u kojima će uživati sportisti. Ipak, ne treba da brinu mesožderi, biće tu i burgera i mesnih delikatesa – osim foa gra, koji je dugo na udaru zaštitnika životinja jer podrazumeva da se patke ili guske tove putem sonde, prisilnim hranjenjem.

-„Ne“ za foa gra jer je dobrobit životinja u svačijim mislima, i „ne“ za avokado jer se uvozi iz velike udaljenosti i troši mnogo vode – rekao je Šarl Gijo, jedan od kuvara zadužen za pripremu obroka na OI i objasnio zašto neće biti ni pomfrita: – Previše je rizičan zbog opasnosti od požara povezanih sa fritezama.

Ako je za utehu ljubiteljima francuske gastronomije, biće sireva, bageta, a sportisti će čak moći da nauče da prave hleb sa majstorom pekarom. Biće zastupljene i azijska kuhinja, afro-karipska jela, bliskoistočna hrana, halal kuhinja.

I sam prostor u kom će se služiti hrana je u ekološkom duhu – reč je o skoro vek staroj elektrani koja je postala filmski studio pre nego što je tokom protekle godine transformisana u džinovski restoran.

Dok će sportisti uživati u biljnoj hrani, šefovi država koji se nađu na večeri povodom otvaranja OI 26. jula, uživaće u meniju koji priprema Alen Dikas, jedan od najpriznatijih francuskih šefova, a na kom će se, između ostalog, naći goveđe meso.

Izvor: eKapija