banner-image

Pad cene kukuruza na berzi, porast soje i pšenice

Već šestu nedelju za redom kukuruz je dominantna kultura u trgovanju, čineći 55% ukupnog nedeljnog prometa.

Posle dužeg perioda rasta cena, ove sedmice je primetan blaži pad kada je u pitanju kukuruz, dok su cene soje i pšenice nastavile da rastu.

Preko Produktne berze ove sedmice je prometovano 1.516,00 tona robe, 48,21% manje nego prethodne nedelje, dok je ukupna finansijska vrednost prometa iznosila 45.890.750,00 dinara.

Prvog radnog dana u nedelji tržište kukuruza je bilo mirno, budući da su kupci bili suzdržani u iščekivanju dešavanja na svetskim berzama. I ostatak nedelje protekao je bez većih dešavanja na tržištu, uz slabu aktivnost učesnika.

Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,24 din/kg bez PDV-a (22,26 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan blaži pad cene od 0,23%. U toku nedelje trgovalo se i na partetu CPT luka u cenovnom rasponu od 21,00 do 21,10 din/kg bez PDV-a.

Tržište pšenice je ove nedelje bilo izuzetno mirno. Početkom nedelje ponuda je bila nešto veća od tražnje, da bi u drugoj polovini sedmice tražnja bila izraženija od ponude. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,50 do 23,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 22,99 din/kg bez PDV-a (25,29 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu primetan blaži rast od 0,36%. Pšenica je ove nedelje činila 20% ukupnog nedeljnog prometa.

I tržište soje je ove sedmice beležilo veoma slabu aktivnost učesnika. Ponuda je bila izuzetno slaba, a nekim danima je čak i potpuno izostajala. Tek krajem sedmice došlo je do povećanja ponude u odnosu na prethodne dane, te je ona tada bila veća od tražnje.

Sojinim zrnom trgovalo se na jedinstvenom cenovnom nivou od 67,00 din/kg bez PDV-a (73,70 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na sedam dana ranije, primetan je rast cene od 3,21%.

Kada je u pitanju tržište sačmi, ove nedelje trgovalo se sojinom sačmom sa 44% proteina po ceni od 77,50 din/kg bez PDV-a, dok je suncokretova sačma sa 33% proteina prometovana po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma prometovana je i na paritetu CPT kupac po ceni od 32,50 din/kg bez PDV-a.

Ponuda stočnog ječma ove nedelje je bila slaba i na višem cenovnom nivou od tražnje. Zaključen je jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitarskom masom 60kg po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a. Poslednjeg radnog dana u nedelji zabeležena je i prva ponuda stočnog ječma novog roda sa hektolitrom minimum 63kg u manjim količinama po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.