banner-image

Proizvođači malina tvrde da nije postignut dogovor oko cene

Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije  Dobrivoje Radović rekao je da je netačna informacija Ministarstva poljoprivrede da je postignut dogovor da početna otkupna cena tog voća bude 250 dinara za kilogram.

On je, posle sastanka proizvođača malina i otkupljivača, vlasnika hladnjača i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića u Vladi Srbije, rekao za Betu da je netačna informacija koju je saopštilo to Ministarstvo.

„Nije tačno da je dogovorena cena od 250 dinara. Tu cenu su samo predložili vlasnici dve od dvadesetak hladnjača, a vlasnik firme „Sirogojno“ je, čak rekao da jedna strana firma maline otkupljuje u okolini Šapca i Valjeva po 190 dinara za kilogram“, rekao je Radović.

Dodao je da cenu od 250 dinara niko od proizvođača nije prihvatio, a da je hladnjača „Stanić“ samo predložila da se deli dobit u odnosu 60:40 odsto.

On je rekao da je Asocijacija proizvođača malina, u okviru koje je više udruženja, tražila početnu otkupnu cenu od 400 dinara za kilogram, a Udruženje Vilamet 350 dinara po kilogramu.

Radović je rekao da je tačno samo da se Minisatrstvo zalagalo za dogovor, ali je netačno da je dogovor usaglašen.

Istakao je da nevreme svaki dan smanjuje rod maline i da će se proizvođači tog voća naredne nedelje dogovoriti koje će mere preduzeti.

Ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju, posle sastanka, navelo da je  „usaglašeno da početna, otkupna cena maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača“.

U tom sopštenju se navodi i da će biti potpisan sporazum.

Izvor: Beta