banner-image

Uz pomoć IPARD-a do najsavremenije proizvodnje jagodastog voća

Na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi nedaleko od Šapca, u mestu Mala Vranjska, Dušan Ilić iz Beograda bavi se uzgojem jagodastog voća na ukupno 2,88 ha. Na otvorenom prostoru gaji ribizle, dok se u zaštićenom prostoru na 1,21 ha odvija proizvodnja maline, piše u najnovijem izdanju publikacije „Ipard na dlanu“.

Za razvoj proizvodnje u zatvorenom prostoru i podizanje i opremanje 33 plastenika za hidroponsku proizvodnju maline, Dušan je ostvario IPARD podsticaj za realizovanu investiciju vrednu 271.557,45 evra.

Zahtev je podneo u okviru Šestog javnog poziva za Meru 1 i ostvario je podsticaj od ukupno 152.261,10 evra (doprinos EU 114.195,82 evra). Pre ove realizovane investicije imao je dva plastenika za uzgoj jagode.

Prema Dušanovim rečima, u novim plastenicima je moguće stvoriti veoma povoljne mikroklimatske uslove uzgoja tokom cele godine. Svi plastenici koji su podignuti uz IPARD podršku pokriveni su mrežom za zasenu, kako bi se smanjio uticaj sunca i omogućila postsezonska berba. Površina plastenika je prekrivena agrotekstilom i folijom, na koju su postavljene vreće sa sadnicama maline, a instaliran je i sistem za navodnjavanje.

Hidroponska proizvodnja podrazumeva gajenje povrća i voća na inertnim i hemijski nereaktivnim podlogama, od kojih se ističu mineralna vuna i perlit, granitni šljunak i pesak. Supstrati ne sadrže patogene i štetne materije, te se zbog toga smatraju idealnim podlogama za gajenje biljaka. Prednosti ove vrste uzgoja su zdrava i nezagađena životna sredina, potpuno sterilisane podloge, veći prinosi, kvalitetniji plodovi i smanjena pojava bolesti i štetočina.