banner-image

Počela oralna vakcinacija lisica protiv besnila: Ne dirati mamke

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku EU započel je 14.06.2024. godine prolećnu kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova.

Tokom sprovođenja kampanje oralne vakcinacije (proleće 2024.) planirano je da se distribuira 1.364.700 mamaka  na teritoriji cele zemlje i to 18 mamaka po km² u 23 okruga i 20 mamaka po km² u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

U cilju što bolje informisanosti javnosti o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, ali i o načinu ponašanja stanovništva ukoliko dođe u kontakt sa mamkom/vakcinom, obezbeđen je besplatan info telefon 0800-222-232, preko koga građani i zainteresovana lica mogu da dobiju informaciju o vakcini i o programu vakcinacije.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedila je mrežu za stručnu podršku i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute, veterinarsku inspekciju.