banner-image

Rod maline manji, kvalitet plodova zadovoljavajući

U valjevskom kraju berba malina je u jeku. Nepovoljne vremenske prilike od početka vegetacije odražavaju se na rod, koji je manji kod većine proizvođača. Ipak, kvalitet plodova je zadovoljavajući kod malinara koji su poslušali sve savete stručnjaka.

Retki su malinjaci u ovoj sezoni kao što su na posedu Marije i Aleksandra Ilića iz Osladića nadomak Valjeva. Kvalitet plodova je dobar, a imaju i šta da uberu. Kod brojnih malinara u valjevskom kraju rod je, najblaže rečeno, prepolovljen.

„Ovo je sad najveći jek sezone. Pre neki dan, kažem vam, smo imali baš veliko branje, 551 kilo, to je baš jedno od najvećih. Ja mislim da će biti sad i u ovoj nedelji tako, u petak, bar se nadam da ćebiti baš, posle će verovatno početi da smanjuje“, navodi Marija Ilić iz Osladića.

„Naravno da smo zadovoljni ovom sortom i sve i rodom ove godine. Mada nije to rod kao ovih godina, ali smo zadovoljni. To se pokazalo najbolja malina. Imamo još nekih drugih sorti koje moramo da sklonimo, ne sviđa nam se, a Vilamet proširujemo“, kaže Aleksandar Ilić iz Osladića.

U lošoj sezoni berbe maline manje je posla i za berače. Dnevnica je četiri hiljade dinara, kojom su zadovoljni s obzirom na to da je otkupna cena maline 230 dinara po kilogramu.

„I trebimo u jesen, i u proleće oni povežu, i okopamo, i travu, i lastar i hemiju i đubre, baš je gleda kao dete i na kraju šta dobije, ono samo što je uložila“, navodi Mara Ivanović iz Gornje Bukovice.

Porodica Ilić maline je zasadila na 60 ari i primenile optimalne mere agrotehnike. Imaju uslove i za zalivanje. To je ublažilo posledice loše godine za ovu kulturu.

„Pokazala je i ova godina da je veoma bitno da što više proizvođača ulaže u sistem za navodnjavanja i u druge mere kako bi se smanjili negativni uticaji vremenskih uslova. Nama je cilj, ne trebaju nam više površine nego što imamo pod malinom, nego da se intenzivira ta proizvodnja“, objašnjava Đorđe Sovilj, stručnjak za voćarstvo iz PSS Valjevo.

Pod malinjacima u valjevskom kraju i Podgorini je približno 1.800 hektara. Na većim nadmorskim visinama berba tek počinje. Stručnjaci procenjuju da bi ovu sezonu mogao da popravi prinos dvorodnih sorti koje sazrevaju kasnije i beru se i u jesen.

Izvor:RTS