banner-image

Najbolji je kulen iz Šida, kupi lovorike i osvaja kupce

Da li ima neko ko nije čuo za sremski kulen i kobasicu? Zoranović Milan je jedan od mladih majstora iz za izradu kulena koji je ove godine osvojio zlatnu medalju za kvalitet, a sa nama je rado podelio tajnu svog uspeha.

Srem je poznat po uzgoju svinja i, mnogi bi rekli, najboljim kobasicama na svetu. Zoranović Milan je iz Šida i kako tradicija nalaže, sam gaji svoje svinje, a proizvode za koje je nagrađen zlatnom medaljom pravi bez ikakvih veštačkih dodataka.

– Gajimo svinje rase veliki jokšir, landras i durok jer su se te rase ukštanjem pokazale kao najizdržljivije i daju najbolji kvalitet mesa za preradu – kaže Milan.

On obrađuje oko deseak jutara zemlje, a zbog nesigurne cene žive vage, naš domaćin je na kraju odustao od prodaje prasića i svoju proizvodnju usmerio samo na preradu. Srećom, afrička kuga svinja, koja je nedavno uzdrmala celu zemlju i mnoge proizvođače zavila u crno, Milanovo domaćinstvo nije pogodila.

U domaćinstvu Zoranović proizvode se vrhunski suhomesnati delikatesi: kulen u kati, u ravnom uzanom omotu, sremska kobasica, suvi vrat, pečenica i, naravno, slanina. Godišnje se proizvede oko jedne tone suhomesnatih proizvoda.

Sanjaj veliko, trudi se još više i osvoji zlato

 Naš domaćin je sa svojim proizvodima učestvovao dve godine za redom na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a kvalitet je odmah prepoznat, te je Milan 2023. godine odneo kući srebrnu medalju za kulen u kati, a ove 2024. godine je osvojio zlatnu medalju za kvalitet u kategoriji kulen u uzanom omotaču.

Pitali smo našeg domaćina, zašto je kulen najzahtevniji za proizvodnju?

– Kulen je teško proizvesti, prvenstveno jer se suši prirodnim putem i to pola godine. Zbog dugog procesa svaka sitnica mora da se ispoštuje da bi se došlo do finalnog proizvoda premijum kvaliteta. Na sve to, mi kulen radimo na teži način – prirodno, bez komora i veštačkih dodataka – otkriva nam Milan.

Iako učestvuju samo na Kulenijadi u Erdeviku, svi proizvodi porodice Zoranović se brzo rasprodaju. Kako Milan sam kaže, kod njih je prioritet kvalitet, a ne kvantitet i svaki proces izrade traje. Ništa se ne radi za nedelju-dve dana, a rezultat su proizvodi premijum kvaliteta.

– Ljudi sami dolaze kod nas ili nas nađu na Internetu, a najbolja reklama je zadovoljan kupac i njegova preporuka. Naš narod zna da prepozna kvalitet i mi sve rasprodamo u roku od par meseci. Ništa ne dočeka sledeću sezonu – zadovoljno kaže Milan.

Ipak, nije samo kvalitet presudan, već i cena. Milan je svestan situacije na tržištu, inflacije, koja i njega nije zaobišla, ali se ipak trudi da sa cenama svojih proizvoda maksimalno izađe u susret svim svojim kupcima.

Za kraj razgovora, zamolili smo našeg domaćina za kratak savet za sve koji žele da se oprobaju u sušenju mesa, a ne znaju odakle bi počeli.

– Ako neko želi da suši meso, ne bih preporučio da počne sa kulenom, jer je on baš zahtevan i treba da se obilazi i nekoliko puta u toku jednog dana. Najbolje bi bilo početi sa slaninom. Ona ne zahteva posebne uslove, ali je jako važno da se pazi sa pripremom salamure. Moj savet je da se ne štedi na danima i na soli u kojoj ona provodi vreme, a pre nego što se odnese u pušnicu, gde će se dimiti na hladnom dimu. Mi koristimo bukovu piljevinu i trešnjino drvo i ukoliko možete da ih nabavite, osetićete odmah razliku – zaključuje Milan.

Novinarka: Tijana Todorović
Sagovornik i autor fotografija: Milan Zoranović, gazdinstvo Zoranović iz Šida