banner-image

Izložba proizvoda od maline u Vrnjačkoj Banji, prijave u toku

Izložba proizvoda od maline sa dodatom vrednošću pod nazivom „Crveno zlato Srbije“  biće održana 9. jula na promenadi u Vrnjačkoj Banji.

Cilj ove takmičarske izložbe, koja se održava po drugi put, je promocija i izgradnja srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću i unapređenje prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda. Proizvodi će biti ocenjeni prema kvalitetu i inovativnosti

Organizatori pozivaju poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojednice i grupe učenika / studenata, nastavnika, istraživača iz poljoprivredno-prehrambenih škola, instituta i fakulteta da prijave svoje proizvode.

Prijava za učestvovanje na takmičenju traje od 21. juna do 4. jula 2024. godine i vrši se  elektronskim putem, preko LINKA.

Prijava podrazumeva dostavljanje proizvođačke specifikacije koja sadrži:

1) naziv proizvoda, kao i trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

2) navođenje postupka proizvodnje;

3) podatke o vrsti koji se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi;

4) osnovne uslove kvaliteta i izveštaj o izvršenom ispitivanju kvaliteta (ukoliko ga proizvod ima);

5) podatke iz deklaracije u skladu sa pravilnikom i propisom kojim se uređuje deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane;

Uz prijavu je potrebno dostaviti i fotografiju upakovanog proizvoda.

Komisija za ocenu prozvoda će obaviti selekciju proizvoda koji će ući u dalje takmičenje i biti izloženi na štandovima na promenadi u Vrnjačkoj Banji.

Kriterijumi za ocenu proizvoda su senzorne karakteristike, inovativnost proizvoda i pakovanje.

Izbor najboljeg proizvoda će se vršiti u više kategorija, koje su definisane Pravilnikom o kvalitetu proizvoda od voća i povrća (“Sl. glasnik RS”, br. 128/2020 i 130/2021), Pravilnikom o kvalitetu voćnih džemova, želea, marmelade, pekmeza i zaslađenog kesten pirea (“Sl. glasnik RS” br. 101/2015) i Pravilnikom o voćnim sokovima i određenim srodnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu (“Sl. glasnik RS” br. 103/2018) (na primer: voćni džem od maline, žele od maline, marmelada, voćni sok od maline, sok od maline, zamrznuta malina, pasterizovana malina, pasterizovana kaša od maline, sirup od maline, kompot, slatko, kandirano voće, sušeno voće, mešani proizvodi od voća i povrća) ali i za potpuno nove kategorije proizvoda koje navedeni pravilnici ne obuhvataju.

Na izložbi će biti dodeljena priznanja od strane stručne komisije, a proizvodi će biti ocenjivani i od strane potrošača.

Pobednicima u pojedinačnim kategorijama i sveukupno biće dodeljene prigodne nagrade.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, na imejl [email protected], [email protected], [email protected]; [email protected], ili na telefon 011/2751-622.

Organizatori izložbe su: Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Poljoprivrednim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS), Institutom za ekonomiku poljoprivrede, Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Poljoprivredno veterinarskom školom u Rekovcu i udruženjima “Prva brazda” i “Novoselac”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.