banner-image

Danska uvodi porez na krave: 100 evra po grlu zbog emisije metana

Danska će farmerima početi da naplaćuje 100 evra po kravi kao prvi ikada uveden porez na ugljenik u poljoprivredi.

Koaliciona vlada uspostavila je dogovor o uvođenju godišnje takse koja se uvodi zbog uticaja životinja na emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Dogovor o uspostavljanju takse postignut je posle više meseci mukotrpnih pregovora. Razlog za uvođenje takse je to što su životinje odgovorne za 11% globalnih emisija, pri čemu skoro dve trećine otpada na krave.

Preživari, kao što su krave i ovce, proizvode metan kroz svoj sistem za varenje, dok sintetička azotna đubriva kojima se đubre travnjaci takođe proizvode gasove staklene bašte. Danski sporazum koji postavlja osnovu za uvođenje nameta od 2030. godine, dolazi samo nekoliko meseci nakon što su farmeri protestovali širom Evrope protiv mera EU za zaštitu životne sredine.

Mete Frederiksen, danska premijerka levog centra, rekla je da se nada da je uvođenje ovog poreza samo početak i da će ubrzo uslediti i druge slične inicijative. Organizacija poljoprivrednika koja nije bila uključena u pregovore, odmah je kritikovala dogovor.

Očekuje se da će parlament Danske glasati za usvajanje poreza kasnije ove godine.

Iako su krave označene kao glavni emiteri metana, predviđeno je i da proizvođači svinja  budu obuhvaćeni novim porezom.

Novi Zeland je nedavno odustao od pokušaja da uvede sličan porez na farmere ovaca i krava u pokušaju da smanji emisiju metana.

S.K.