banner-image

EU ublažava zakone o GMO

Vlade zemalja članica EU će danas glasati o novim nacrtima propisa koji će omogućiti genetski inženjering za određene useve s ciljem da se učine otpornijim na sušu i štetočine, u pokušaju da ublaže strogu zakonsku regulativu o genetski modifikovanim organizmima (GMO).

Španija, Portugalija i Italija, zemlje koje se već suočavaju sa posledicama klimatskih promena, kao što je suša, među najglasnijim su zagovornicima takozvanih novih genomskih tehnika (NGT), koje mogu da urede genetski materijal organizma bez unošenja stranog DNK, prenosi Rojters.

Talas velikih vrućina koji se očekuje ove nedelje u Evropi naneće značajnu štetu letnjim usevima na evropskom jugoistoku.

Pobornici NGT tvrde da efikasno ubrzavanje mutacija koje se mogu prirodno javiti pomaže da se smanji upotreba pesticida, čineći useve otpornijim na sušu i nutritivno bogatijim.

S druge strane kritičari NGT tvrde da se ova tehnika ne razlikuje od GMO i može oštetiti osetljive ekosisteme i uticati na zdravlje ljudi.

Evropska unija se suočava sa otporom poljoprivrednika koji upozoravaju da zelena agenda ograničava njihovu sposobnost da konkurišu poljoprivrednim proizvođačima izvan evropskog bloka.

Prvi pokušaj da se odobri NGT tehnologija prošle godine nije uspeo kada su neke zemlje poput Poljske odbile ovu meru zbog zabrinutosti oko patentiranja semena proizvedenih korišćenjem NGT što bi potencijalno moglo da ograniči pristup poljoprivrednicima koji nisu iz zemalja koje su vlasnice patenta.

Izvor: RTS