banner-image

Ministarstvo: Preventiva najbolji lek protiv elementarnih nepogoda

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović posetila je Topolu, gde je sa predsednikom opštine Vladimirom Radojkovićem obišla poljoprivredna gazdinstva, radi sagledavanja stanja na terenu nakon elementarnih nepogoda koje su zadesile ovu opštinu u prethodnom periodu.

Podsetivši na to da je Topolu petog i trinaestog juna pogodila jaka kiša, praćena gradom, Popović je istakla da je šteta načinjena na zasadima, mahom voćnjaka breskve, kajsije i jabuke.

Ona je naglasila da su predstavnici Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvek promptno na terenu, sa ciljem utvrđivanja posledica nastale štete, uz podsećanje da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomaže poljoprivrednicima kroz podsticaje za nabavku i montažu protivgradnih mreža.

Ukazavši na značaj preventive, državna sekretarka je navela da je neophodno edukovati poljoprivrednike i objasniti im zašto je važno da osiguravaju svoju imovinu, useve, proizvodnju, posebno imajući u vidu globalne klimatske promene, ali i druge nepogode koje pogađaju domaću poljoprivredu.

Dodala je da Ministarstvo već ima niz mera kojima nastoji da olakša poslovanje poljoprivrednim gazdinstvima, među kojima su i premije za osiguranje.