banner-image

Ratari: Zabrana izvoza ulja štetna, moguć je protest i nove blokade puteva

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“, Nedeljko Savić, izjavio je da su poljoprivrednici sedam udruženja nezadovoljni zabranom izvoza suncokretovog ulja.

Najavio je da će „za nekoliko dana reagovati na tu zabranu, a da će posledice trpeti saobraćaj i građani“.
On je rekao da će, umesto da su dobili obećane subvencije, poljoprivrednicima biti naneta nova šteta od obustave izvoza ulja.
„Sada je cena suncokreta oko 55 dinara po kilogramu, a zbog zabrane sigurno će pasti na oko 45 dinara, pa ćemo imati novi gubitak u proizvodnji. Koliki će to biti gubitak bolje objašnjava cena od pre tri godine kada je suncokret koštao oko 73 dinara po kilogramu“, rekao je Savić.
Naveo je da su ta uduženja za odluku o zabrani izvoza saznala pre nekoliko dana od prerađivača, a to je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je pre nekoliko dana u obraćanju javnosti rekao da je „ogromna potražnja ulja u regionu zbog rasta troškova proizvodnje tog proizvoda u Ukrajini i da je zbog toga u ovom trenutku iz Srbije, malo zaustavljen izvoz, pa će se videti kako dalje“.
„Reagovaćemo snažno na tu odluku, a posledice će trpeti nažalost saobraćaj i građani“, rekao je Savić.
On nije želeo da navede detalje o eventualnom protestu.
Dodao je da je to odluka, osim uduženja „Stig“, i udruženja poljoprivrednika „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“, Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.