banner-image

Kućne biljke mogu biti opasne za ljubimce

Za kućne ljubimce, kućne biljke i ukrasne vrtne biljke mogu biti potencijalni izvor trovanja. Iako su mnoge biljke bezopasne u malim količinama, gutanje visoko toksičnih vrsta može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, a poneka i do opasnosti po život životinja.

Biljke koje sadrže kardijačne glikozide spadaju u najopasnije biljke za životinje koji imaju veoma nisku toksičnu dozu. U ove biljke spadaju digitalis (naprstak, latinski Digitalis purpurea) i tisa (Taxus spp). Tisa je biljka koja je često zastupljena u parkovima pa vlasnici treba da obrate pažnju, jer je CELA biljka izuzev ploda- crvene bobice, koja može biti privlačna za vase ljubimce, vrlo otrovna. Semenka u plodu takođe sadrži toksični glikozid.

Biljke koje sadrže grejanotoksin, a koje takođe svoje dejstvo ispoljavaju na srčanom mišiću mogu se naći u nekim sobnim i ukrasnim biljkama u vrtovima. Primeri čestih biljaka iz ove grupe su rododendron i azalea (Rhododendron spp).

Psi su izrazito osetljivi na sago palme (Cycas cirinalis i zamia palmu (Zamia spp) koje izazivaju ozbilne poremćaje digestivnog, nernog istema, a ispoljavaju i hepatotoksični efekat.

Neke od sobnih i vrtnih biljaka sadrže glikozide sa cijanidima. Ove biljke mogu biti opasne za manje životinje ukoliko ih unesu u većoj količini. Koštice plodova biljaka iz roda Prunus gde spadaju breskva, šljiva, badem, nektarina, kao i hortenzje (Hydrangea spp) su primeri ove grupe toksičnih biljaka.

Česte su i sobne i ukrasne biljke u vrtovima koji mogu izazvati iritaciju digestivnog trakta blažeg do umerenog intenziteta, kao što su aloe (Aloe spp), bršljen (Ivy spp), božićna zvezda (Poinsettia spp).

Neke od otrovnih biljaka za životinje, koje se često gaje u našim domovima su: perunika (Lilium spp), lala (Tulipa spp), mesečev cvet (Spathiphyllum spp), filadendron (Philodendron spp),narcis (Narcissus spp),zlatna puzavica (Epipremnum aureum) itd

Izvor: Naučni insitut za veterinarstvo „Novi Sad“