banner-image

Ključevi seoskih kuća otišli u ruke 110 novih vlasnika

Tanji Paunović danas su u palati Srbija „uručeni  klučevi“ trihiljadite kuće po konkursu Ministarstva za brigu o selu.

Dobitnicima ove, ali i drugih 109 kuća u ovom ciklusu Konkursa čestitao je ministar Milan Krkobabić uz želju da uđu u svoje kuće, da one postanu domovi i da svi zajedno, složni, radimo na boljitku Srbije.

Posle decenija podstanarskog života, samohrana majka Tanja Paunović i njena tri sina dobili su svoj krov nad glavom u Simićevu kod Žabara. Njena prijava za ovu nekretninu od 74 kvadrata je inače prva koja je za ove četiri godine programa, stigla iz te opštine u Braničevskom okrugu.

– Presrećni smo, ovaj događaj nam je preokrenuo život. Napokon više ne moramo da se selimo, ulažemo u tuđe kuće, jer sada prvi put imamo svoj dom. To nismo mogli da ostvarimo bez pomoći Ministarstva za brigu o selu. Kuća je lepa, prethodni vlasnici su je brižljivo održavali, a dvorište je posebno po mom ukusu, prepuno cveća. Jedva čekamo da započnemo naš novi život, rekla je Tanja, koja u Žabarima radi kao medicinska sestra i dodala da namerava da sa najstarijim sinom počne da se bavi pčelarstvom. Planira i da posadi baštu, čuva živinu, ali kako podvlači, najvažnije je da njena deca imaju krov nad glavom.

Posle današnjeg potpisivanja ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća, sela 50 lokalnih samouprava širom Srbije dobiće nove komšije.

Maksimalan iznos koji se dodeljuje za ove namene je 1,2 miliona dinara, ali se i dalje nalaze kuće za mnogo manje iznose, pa je tako ovoga puta najeftinija kuća, u selu Torda kod Žitišta, iznosila manje od pola miliona dinara.

Samo od početka ove godine podeljeni su ključevi za 365 kuća, a ukupan broj od početka programa iznosi čak 3015! Krov nad glavom steklo je više od 12 hiljada ljudi. Statistika nastavlja da oduševljava – ovi novi vlasnici kuća u proseku su mlađi od 30 godina, a trećina ih ide iz grada u selo.