banner-image

IPARD sredstva dobilo devet korisnika, podsticaji do kraja marta

Svi zahtevi koje su poljoprivredni proizvođači podneli za podsticajna sredstva u 2018. godini biće isplaćeni do kraja marta, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović

Svi zahtevi koje su poljoprivredni proizvođači podneli za podsticajna sredstva u 2018. godini biće isplaćeni do kraja marta, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović i precizirao da su u pitanju svi zahtevi koji se odnose na mehanizaciju, tov i genetiku.

Ministar je u Skupštini Srbije, gde je prisustvovao sednici na kojoj se raspravlja o izmenama i dopunama zakona iz oblasti poljoprivrede naveo da će ta sredstva biti isplaćena zahvaljujući tome što sada Uprava za agrarna plaćanja ima dovoljno novca.
Kada je u pitanju poljoprivredna mehanizacija, Nedimović je najavio da će od aprila poljoporivrednici moći da podnesu zahteve za refundiranje 50 odsto sredstava koje su uložili u mehanizaciju.

Sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj (IPARD program) kako navode u Tanjugu su 6. marta 2019. legla na račun prvih devet IPARD korisnika u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je početkom godine da će u 2019. biti raspisano sedam konkursa za sredstva iz IPARD programa i da će srpski poljoprivrednici prvi put dobiti evropski novac direktno u ruke. Nedimović je tada naveo da će novac biti namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, ali i za preradjivačke i skladišne kapacitete. Takođe je rekao da srpski poljoprivrednici mogu do 2020. godine da dobiju iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj ukupno 175 mil EUR.

(Agencije)