banner-image

Kad se vodi računa o zaštiti i suša manje boli

Prošlogodišnje smanjenje prinosa ratarskih kultura u Srbiji, od 20 odsto u proseku, zbog suše, moglo je biti umanjeno, pravilnim izborom novih integralnih tehnologija, kao i  adekvatnim izborom novih rešenja u zaštiti bilja, zaključeno je na godišnjem skupu kompanije Bayer sa preko 300 poljoprivrednika iz cele zemlje, pod nazivom “Dan ratarskih kultura”, koji je održan u Novom Sadu. Unapređenje kompletne agrotehnike, prilagođavanje proizvodnje novim klimatskim i tržišnim uslovima, i edukacija proizvođača, ključni su faktori za stvaranje uslova održive poljoprivrede u Srbiji.

 

Nove tehnologije jedini dobar recept za stres biljaka i sve veće zahteve tržišta

“Sve nepovoljniji klimatski faktori koji u velikoj meri izazivaju stres kod gajenih biljaka, kao i stalno rastući zahtevi tržišta, dovode nas do situacije u kojoj se poljoprivredni proizvođači kako u čitavom svetu, tako i u Srbiji, moraju prilagoditi novonastalim uslovima. To, između ostalog, podrazumeva da moraju biti u toku sa novim tehnologijama u oblasti zaštite bilja, kao i stvaranju dodatnih kapaciteta za unapređenje svih agrotehničkih mera“, izjavio je Andrija Lilić, iz kompanije Bayer Srbija. 

„Svesni smo da, i mi kao eksperti u oblasti zaštite bilja, možemo biti važan deo jednog integralnog sistema koji za cilj ima proizvodnju dovoljnih količina zdrave i kvalitetne hrane uz očuvanje životne sredine i prirodnih resursa“, dodao je on. 

„Ovakav pristup istovremeno podrazumeva i ekonomsku održivost poljoprivredne proizvodnje kao i unapređenje kvaliteta života poljoprivrednih proizvođača, a samim tim i celokupnog društva. Zbog toga se naši proizvodi, tehnologije i servisi stalno unapređuju i prilagođavaju novim izazovima u poljoprivredi, i na taj način doprinose održivoj poljoprivrednoj proizvodnji“, naglasio je Lilić.

 

Edukacija na prvom mestu

Prema statistici, u Srbiji je registrovano 680 hiljada poljoprivrednih proizvođača, od čega su preko 95 odsto mali poljoprivredni proizvođači.

Upravo je njihova edukacija i prenošenje znanja za praćenjem trendova u ovako dinamičnoj grani, kao što je poljoprivreda, ključno. Bayer u Srbiji svake godine organizuje oko 300 okruglih stolova sa 15.000 poljoprivrednih proizvođača, kontinuirano organizuje edukativna predavanja i radionice, a njihovi saradnici na terenu u stalnom su kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima. Takođe, inicirano je i nekoliko veoma korisnih agro-servisa kao što su Bayer vesti, agro prognoza, kontakt servis za poljopivrednike itd.

Poljoprivreda se nalazi u srcu jednog od najvećih izazova današnjice, a to je kako obezbediti odgovarajuće količine hrane, na ekološki održiv način, za rastuću populaciju,koja će se povećati za još tri milijarde ljudi do 2050. godine. 

Podaci FAO (Organizacija Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu) kažu da će se do 2050. godine biti neophodno 70 odsto više hrane, a da će se globalna produktivnost poljoprivrede povećati za čak 50 odsto. 

Poslovna politika kompanije Bayer temelji se na neprekidnom istraživanju i pronalaženju novih rešenja za kvalitetniji i bolji život. S obzirom da se proizvodi kompanije Bayer mogu primenjivati u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, proizvođači širom sveta uspešno suzbijaju korove, štetočine i bolesti u svojim usevima i zasadima.

Agrosmart