banner-image

Rističević kritikuje Ministarstvo: Setva ne može da čeka eAgrar

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević zatražio je od resornog ministarstva da odmah isplati dugove i podsticaje od 9.000 dinara po hektaru za biljnu proizvodnju, ističući da setva ne može da čeka da se reši sistem eAgrara.

-Shodno zaključcima i preporukama Odbora za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu pozivam predstavnike Ministarstva da zaustave maltretiranje poljoprivrednika i zaposlenih  koji  se upisuju ili rade na sistemu E-agrar i e obnovi poljoprivrednih gazdinstava i da u ovoj prvoj ratarskoj godini to ne bude iskljućiva obaveza već jedna od mogućnosti – navodi Rističević u saopštenju koje je poslao na adrese većeg broja medija.

Predstavnici Ministarstva  treba da shvate da je prolećna setva počela i da odmah isplate podsticaje po hektaru i hitno sa bankama sklope ugovore o kreditima sa nižim subvencionisanim kamatama. Neophodno je da Ministarstvo poljoprivrede odmah isplati dugove i podsticaje od 9.000 dinara po hektaru za biljnu proizvodnju jer setva ne može da čeka da se stanje sa E-agrarom sredi, dodaje Rističević u saopštenju.

Ocenjuje da novac za podsticaje koji je odobrila skupština nije celishodno čuvati do leta kada više ne može uticati na prinose.

-Zbog štete u poljoprivredi koja je nastala zbog tvrdoglavog odbijanja zaključaka Odbora, i to više puta, odgovornost pojedinih predstavnika Ministarstva treba da ispita Vlada Srbije i predsednica Ana Brnabić, poručuje Rističević.