banner-image

"Dani polja" na Rimskim šančevima

Tradicionalni „Dani polja“ Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i ovog puta okupili su predstavnike resornog ministarstva, ambasada, fakulteta i što je najvažnije poljoprivrednika. Ovo je bila prilika da se čuju i prve prognoze ovogodišnjeg roda najvažnijih ratarskih useva.
Obilazeći ogledne parcele, naše renomirane naučne ustanove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da se uvere u kvalitet domaćih sorti i hibrida naših najrasprostranjenijih useva.
Obraćajući se brojnim gostima prvi čovek instituta Doktor Jegor Miladinović je istakao da su ovakve manifestacije mogućnost da se razmene iskustva proizvođača i naučnika. Osvrćući se na okolnosti koje su pratile ratarsku proizvodnju, doktor Goran Bekavac kaže da će biti dovoljno kukuruza za domaće potrebe, ali da se za preciznijim procenama treba sačekati.
Da uprkos suši neće biti ugroženi domaći bilansi potvrdio je i državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede.
A kakve će prinose osnovnih ratasrkih useva ostvariti, poljoprivredni proizvođači , koji sui ranijih godina, kao i ove, posetili Dan polja, znaće se uskoro, kada prvi kombajni uđu u polja.
Većina poljoprivrednih proizvođača koja posetila ovu manifestaciju, korisnici su sorti i hibrida koje moćan naučni tim ove insitucije stvara već 77 godina.