banner-image

Po jedna biljka na devet kvadrata

Da bi porodici obezbedili čist vazduh, dovoljno je nekoliko lepih biljaka!

Pored toga što ulepšavaju prostor, sobne biljke i čiste vazduh, uklanjaju štetne gasove, duvanski dim i smanjuju količinu alergena. Nekoliko velikih biljaka krupnih listova ukloniće bakterije i gljivice iz stana. Neke sobne biljke apsorbuju i štetna zraačenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara, dok druge eliminišu hemijske supstance boja, lakova, razređivača…
episano je pravilo da na devet kvadratnih metara treba imati po jednu biljku.

DRACENI prija svetlost, ali ne i direktno sunce. Treba je čuvati od promaje i redovno tuširati. Dracena je nezamenljiv prečišćivač vazduha, jer smanjuje koncentraciju formaldehida, materija koje isparavaju iz sredstava za čišćenje, lakova, razređivača, sprejeva i dezodoransa.

PAPRAT traži dosta vlage, ali ne voli direktno sunce, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu, ali samo ako imaju prozore. Smanjuje koncentraciju formaldehida iz nameštaja, lepkova, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavesa.

KAKTUSI se lako gaje i dobro napreduju, ne traže svetlo ni posebnu negu. Kaktusi, naročito veći, smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje.

FIKUS traži svetlost, ali ne podnosi promaju. Leti jednom nedeljno treba prati listove mlakom vodom. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentraciju ugljen-dioksida.

(Večernje novosti)