banner-image

Slaninu i šunku olako stavili pod nož

Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije danas da mesne prerađevine – kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). 

„Za sada ne postoje zvanične preporuke SZO po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo deo procesa koji zahteva dodatna ispitivanja javno-zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahteva dalju procenu rizika po zdravlje“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije. 

Dodatnim istraživanjima je potrebno utvrditi nivo rizika u datim okolnostima, odnosno koje količine i kolika izloženost eventualno može biti opasna po zdravlje gradjana, ističe se u saopštenju tog ministarstva koje će nastaviti i dalji da prati razvoj situacije. 

Ministarstvo zdravlja ističe da sa velikom pažnjom prati najnovija istraživanja, koja sprovodi Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja se mogu čuti u medijima, da bi određene vrste mesa i mesnih prerađevina mogle da budu svrstane u red kancerogenih namirnica, istakavši da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima SZO.

(B92)