banner-image

Vinogradi se sele na sever Evrope

Evropski vinari kažu da već osećaju posledice promena klime a stručnjaci upozoravaju da će se za manje od 20 godina proizvodnja vina preseliti na sever Evrope.
U novoj knjizi o opasnostima koje prete industriji vina ukazuje se i na preveliku upotrebu đubriva u proizvodnji koja ne samo da ne pomaže u borbi protiv klimatskih promena, nego je i štetna po prirodnu sredinu.

EU daje 45 odsto svetske proizvodnje vina. Najviše vina u Evropi piju Portugalci i Francuzi a najmanje Turci. Proizvođači božolea uglavnom su već obrali grožđe i rezultati berbe u mnogim francuskim proizvođačkim regionima predstavljali su iznenađenje za vinare. Neki proizvođači vina strahovali su zbog neuobičajeno toplog leta, međutim, visok sadržaj šećera u ovogodišnjem grožđu, koji garantuje visok nivo alkohola u vinu, mnogi su videli kao dobru stvar.

Ipak, autori knjige „Pretnje vinu“ Valeri Laramee de Tannenberg i Ives Leers upozoravaju da će njihova radost možda biti kratkog veka.

„Visok sadržaj alkohola nikada nije značio dobro vino. Svi faktori se moraju uzeti u obzir „, upozorava i svetski poznat francuski proizvođač organskog vina iz regiona Loare Nicolas Joli, preneo je Euraktiv Francuska.

Svestan promena u prirodnom okruženju, Joli ne može sakriti strah od klimatskih promena.

„Tu su vrućina, nedostatak vode i neverovatno jaki vetrovi koji se smenjuju tri puta na dan. To se događa u poslednje vreme i to je posledica promene klime „, uveren je taj stručnjak za vino.

Brzina klimatskih promena u poslednje vreme predstavlja posebno veliku opanost za grožđe od kojeg se pravi vino, koje je već opstalo u vrućim periodima između 10. i 14. veka pre nego što se ponovo prilagodilo hladnijem vremenu.

Proizvodnja vina značajna je za Evropsku uniju, posebno s obzirom na činjenicu da proizvodnja tog pića raste širom sveta. Kina se za samo deset godina probila na poziciju drugog po veličini svetskog proizvođača sa 800 miliona hektara vinograda pod crnim grožđem. Ispred Kine je Francuska a iza Španija. S druge strane, proizvodnja u EU usporava, čak se i Francuska, pod pritiskom Italije, bori očuvati vodeću poziciju među globalnim proizvođačima. Članice EU poslednjih godina namerno smanjuju površine pod vinogradima kako bi povećale efikasnost i unapredile kvalitet.