banner-image

Srpski sir će osvojiti Kinu

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je na Prvom srpskom kongresu mlekarstva rekla da to još uvek nije dovoljno zadovoljavajuće, ali i dodala da je sigurna da će se zajedničkim snagama unaprediti mlekarstvo, koje je izuzetno važan sektor poljoprivrede i privrede.

Vlada i Ministarstvo će čvrsto stajati na strani naših proizvođača trudeći se da svojim merama pomognu sektoru proizvodnje mleka koliko god je moguće“, istakla je Bogosavljević Bošković. 

Ona je podsetila da je ove godine Ministarstvo i pored izuzetno restriktivnog budžeta zbog sveobuhvatnih mera štednje, uspelo da zadrži premije za mleko na sedam dinara po litru, ali i da podigne iznose subvencija za priplodna mlečna grla sa 20.000 na 25.000 dinara po grlu i uvede dodatne kategorije u tovu koje će se subvencionisati. 

Cilj je ojačati poziciju na domaćem tržištu, ali i sa svojim proizvodima naći mesto na drugim tržištima, a to možemo uraditi samo podizanjem kvaliteta čime povećavamo i nivo konkurentnosti, istakla je ministarka. 

„Svesni smo činjenice da mlekarski sektor u Srbiji nije u lakoj poziciji, svesni smo problema proizvođača mleka, ali i činjenice da sa sličnim problemima danas suočavaju i mlekari u mnogim drugim ekonomski i poljoprivredno znatno razvijenijim delovima sveta“, rekla je Bogosavljević Bošković. 

Ona je rekla da jake poljoprivrede nema bez jakog stočarstva, ponovivši da Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, i resorno ministarstvo čvrsto opredeljeni da pomognu dalji razvoj mlekarskog sektora kroz povećanje broja mlečnih grla i unapređenje kvaliteta i proizvodnje mleka. 

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović rekao je da istakao je da je strateški cilj uređenje tog sektora i da je namera da kvalitet srpskog mleka u naredne dve-tri godine dostigne evropski nivo. 

U naredne tri-četiri godine cilj je da 95 odsto mleka proizvedenog u Srbiji bude ektsra klase, kazao je Jovanović. 

Ekonomista u Centru za investicije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Dmitri Prikhodko istakao je da je mlekarski sektor visoko na listi prioriteta države Srbije koja ga dosta podržava, sa devet milijardi dinara na godišnjem nivou, i da je 17 odsto ukupne vrednosti proizvedenog mleka „pokriveno“ državnom pomoći.