banner-image

Gde skloniti biljke tokom zime

Pre prvih mrazova većina biljaka treba da se unese u zatvorenu prostoriju. Ovo ne važi za zimzeleno drveće i velike biljke poput agava. Međutim, i zimzeleno drveće treba vezati debljim konopcem da im obilne snežne padavine ne bi polomile grane, a agavu je potrebno zaštititi starim džakom.

Petunije su jednogodišnje biljke i jednostavno ih treba iščupati ili iseći iz zemlje i baciti. Petunije su u žardinjeri već ostavile seme koje će nići i narednog proleća i koje treba rasaditi.

Muškatle, pa čak i ledene, neće preživeti mraz u Srbiji i obavezno ih treba uneti u zatvoren prostor. Najbolje je da to bude ulaz, hodnik, zastakljena terasa gde ima (ali ne previše) svetla i gde temperatura ne prelazi 18 stepeni. Muškatle moraju da prezime i ne treba ih zalivati, čak ni kada opadne lišće, jer će na proleće krenuti novi izbojci.

Kaktusi već u oktobru (čim temperatura padne ispod osam stepeni) treba da polako utonu u zimski san koji traje do marta. Kaktusi ne smeju da dočekaju prvi jutarnji mraz! Prezimljavaju u zastakljenoj terasi, garaži, hodniku (gde nije hladnije od sedam-osam stepeni). Ne smeju da se stave na beton (pogotovo ako su u plastičnoj saksiji), već na policu i malo ušuškaju da im ne bude hladno. Ne zalivaju se i ne pomeraju do marta.

Sobne biljke koje su leto provele na balkonu treba rasporediti što bliže prozoru, ali što dalje od radijatora. Bake su koristile cvetle stočiće koji su odlično rešenje za one koji imaju dosta sobnih biljaka. Ovaj sto treba osvetliti lampom, pogotovo neonskom, jer će to biti dodatni izvor svetlosti u mračnim zimskim danima.

Ne treba svakom cveću svetlo, ali iako im ne škodi, ne treba svaku biljku smestiti kraj prozora. Biljke koje brzo rastu i stvaraju mnogo izdanaka, lišća i cvetova, treba smestiti bliže prozoru i češće zalivati, a ukoliko deluju bolešljivo znači da se prečesto zalivaju.

Kaput za žbunove

Žbunove, ruže stabljašice, pa i male leje najlakše se mogu zaštititi agril folijom koja propušta svetlost, vlagu i vazduh, a štiti biljke od mraza i ledenog vetra.

Malč je, takođe, dobra zaštita od velikih temperaturnih razlika, a čuva vlagu korena. Korpe za sadnju su praktično rešenje za sadnju i čuvanje lukovica od štetočina tokom zime, a u proleće se biljke lako vade.

(Novosti)