banner-image

Železnicima za subvencije osam milijardi više, agraru milijarda manje

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu, koji bi ovih dana trebalo da se nađe pred poslanicima, a oni, očekuje se, neće puno zatezati. U kasi za narednu godinu biće više mesta za subvencije, ali ne svima koji od države dobijaju pomoć.

Dok neki, poput železnica, mogu  da trljaju ruke, poljoprivrednici nemaju razloga za zadovoljstvo jer država koja se kune u agrar ponovo je odlučila da na njemu uštedi. Ne puno, verovatno milijardu dinara, ali na dosadašnjih 27,2 milijarde koliko je za subvencije u poljoprivredi bilo namenjeno ove godine, svako smanjenje je veliko. Naročito ako se ima u vidu da je, recimo, 2013. godine agrarni budžet iznosio 31 milijardu dinara.

Podsetimo, finansijskim planom za Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u 2015. godini izdvojeno 41,2 milijarde dinara, od čega 35,8 milijardi za poljoprivredu, a od čega 27,2 milijarde za subvencije.

Ukupne subvencije su budžetu za narednu godinu su, prema izjavama onih koji su u taj document imali uvid, su 86 milijardi dinara, što je šest milijardi dinara više nego 2015. Subvencije privredi povećaće se sa 13 na 15 milijardi, a železnica će proći najbolje – sa ovogodišnjih 11 skočiće na čak 19 milijardi dinara. Za pola milijarde dinara biće veće i dotacije za turizam. Osim poljoprivrede koja će biti zakinuta za milijardu, subvencije za kulturu biće prepolovljene (sa osam na četiri milijarde), a i transferi PIO fondu biće milijardu dinara manji nego prošle godine (219 milijardi dinara).

Kako se moglo ovih dana čuti u javnosti, isplata subvencija poljoprivrednicima  za 2015. godinu dovedena je u pitanje. Po tvrdnjama predsednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu u pogrešno izračunatoj agrarnoj kasi nedostaje 6,8 milijardi dinara. Samo 49.000 gazdinstava dobilo je obećanu pomoć od 6.000 po hektaru, dok je zbog nedostatka sredstava u budžetu oko 300.000 gazdinstava ostalo bez tih podsticajnih sredstava za biljnu proizvodnju, kazao je on. Državni sekretar za poljoprivredu Zoran Rajić izjavio je pre nekoliko dana da će do kraja godine sva zakašnjenja u isplati biti izmirena.