banner-image

Od EU za vakcinaciju šest miliona

Od 1. januara u Srbiji će se sprovesti sveobuhvatna vakcinacija svinja protiv svinjske kuge i za to je Evropska unija obezbedila u vidu donacija šest miliona vakcina, izjavio je danas agenciji Beta predstavnik Uprave za veterinu Budimir Plavšić. On je kazao da će vakcinacija svinja od svinske kuge u narednoj godini biti besplatna i očekuje se da će taj posao biti završen u roku od šest meseci.

„Po statistici imamo 350.000 krmača i šest miliona vakcina je dovoljno za potrebe Srbije, a ako taj posao obavimo u narednim mesecima imaćemo potpuni imunitet“, naveo je Plavšić.

Preman njegovim rečima, ova akcija je potrebna da bi se postigao krajnji cilj, a to je prestanak vakcinacije od svinjske kuge što je jedan od ključnih uslova za sticanje statusa zemlje oslobođene od te bolesti što omogućava promet živih svinja i prozvoda od svinjskog mesa na evropsko tržište.

On je naglasio da je situacija pod kontrolom kada je reč o klasičnim zaraznim bolestima kod životinja u Srbiji, što se po njegovim rečima vidi i po zdravlju ljudi.

„Situacija u Srbiji sa zaraznim bolestima kod svinja i kod goveda je veoma povoljna, odnosno stabilna. Kod goveda imamo simbolično sporadično pojavljivanje tuberkuloze i zato svake godine ispitujemo čitavu populaciju goveda starijih od šest nedelja, odnosno sve životinje testiramo. I kod bruceloze situacija je sllična i kod goveda i kod ovaca“, kazao je Plavšić.

Plavšić je danas govoreći o značaju prevencije zaraznih bolesti životinja naglasiio da je veoma važno da se u Srbiji što pre formira nacionalni kompenzacioni fond koji će uzgajivačima životinja garantovati sigurnost kad se pojavi neka bolest.

„Mi hoćemo u partnerstvu sa uzgajivačima, osiguravajućim kompanijama, sa industrijom da napravimo fond koji će značiti stabilnost i sigurnost. Kompenzacioni fond je partnerski posao, želimo da imamo na jednom mestu sredstva koja će se uvećavati, a ne nestajati nakon isteka fiskalne godine. Ta sredstva ćemo onda trošiti u kritičnim situacijama“, kazao je on.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Rihard Maša kazao je da EU daje prioritet prevenciji i kontroli bolesti životinja kroz zajedničko zakonodavstvo u toj oblasti i da smatra da je je potreban odgovoran pristup svih u rešavanju tog problema.

Na današnjoj konferenciji je naglašeno i da je Uprava za veterinu uz podršku EU projekata u Srbiji organizovala obuke u cilju jačanja kapaciteta svih veterinarskih službi i uspostavljanja čvršće veze između veterinara, inspekcije, prozvođača i odgajivača. Na konferenciji su učestvovali međunarodni i domaći stručnjaci koji se bave kontrolom i suzbijanjem zaraznih bolesti kod životinja.

(Beta)