banner-image

Farmeri traže ostavku ministarke

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine zatražila je danas ostavku ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković jer njeno ministarstvo propisuje mere koje uništavaju stočni fond.

„Ako se nastavi sa represivnim merama prema farmerima Srbija neće imati proizvodnju ni mleka ni mesa“, upozorila je predsednica tog udruženja Sanja Bugarski.

Ona je istakla da Ministarstvo poljoprivrede predložilo izmene Zakona o subvencijama kojima je predviđeno da premija po litru mleka bude do sedam dinara, a sada je propisano sedam dinara.

„To znači da mi ne znamo koliko će iznositi premija za mleko u narednoj godini i da Ministarstvo poljoprivrede može i da je ukine, umesto da je poveća kako bi se farmeri pripremili za tržišnu utakmicu sa evropskim proizvođačima mleka“, rekla je Olivera Latinović, član uprave Centralne asocijacije proizvođača mleka.

Farmeri su nezadovoljni, kako je dodala, i što onima koji nemaju više od 20 krava nisu dostpuni fondovi Evropske unije, iako se 65 odsto mleka otkupljuje od proizvođača koji imaju od dve do pet krava.

Latinović je kazala da je Srbija, pored Albanije, jedina zemlja u Evropi koja nema referentnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka. 

„Problem je i uklanjanje leševa životinja koji nekada leže na farmama i po dve do tri nedelje. Farmeri koji žive u blizini kafilerije u Somboru, jedine u Srbiji, sami plaćaju njihovo uklanjanje, a oni koji su dalje od kafilerije leševe zakopavaju po nalogu lokalnog inspektora“, rekla je ona.

Po podacima udruženja proizvođača mleka u Srbiji je početkom 2003. godine bilo 1,2 miliona krava, a sada ih ima 300.000.

Katanić: Premije neće biti ukinute

Premije za mleko ostaće nepromenjene, sedam dinara po litru, neće biti ni smanjene ni ukinute, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.
On je na konferenciji za novinare rekao da je plan da se mleko ubuduće plaća po kvalitetu i najavio da se sa Nacionalnom referentnom laboratorijom radi na nabavci još opreme kako bi se radile dodatne analize mleka, nakon čega će biti uvedeno plaćanje po kvalitetu mleka.

„Mleko prve klase mora da se bude najviše plaćeno i najviše subvencionisano“, ukazao je Katanić.

On je objasnio da nakon usvajanja budžeta Ministartsvo donosi uredbu o raspodeli sredstava u poljoprivredi, koja definiše iznos sredstava koje će se izdvojiti za pojedine mere.
Katanić nije želeo da govori o konkretnim ciframa, jer budžet još nije usvojen, ali je napomenui da u delu stočarske proizvodnje sredstva neće biti menjana.
Kako je rekao, od donošenja budžeta, resorno ministarstvo ima rok oo 30 dana da donese uredbu.

(Beta, Tanjug)