banner-image

Dogovor Srbije i Kosova o prometu

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kosova (PKK), u okviru tehničkog dijaloga koji je održan u Evrokomori u Briselu, dogovorile su dinamiku usaglašavanja veterinarskih sertifikata u cilju prevazilaženja tehničkih barijera u prometu robe i poslovanju kompanija.

Do kraja decembra biće usaglašeni sertifikati koji se odnose za promet živih životinja, do kraja januara 2016. godine za mleko i mlečene proizvode, dok bi do kraja marta naredne godine trebalo da budu implementirani i ostali, saopštila je danas PKS.

Kako je istaknuto, dve privredne komore nastaviće dijalog na rešavanju svih otvorenih pitanja i intenzivirati aktivnosti na unapređenju ekonomske saradnje, koja je preduslov za stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana.

Privredne komore organizovaće 21. decembra Poslovni forum i bilateralne razgovore privrednika, koji će u PKS okupiti predstavnike kompanija iz različitih sektora privrede sa ciljem uspostavljanja čvršćih privrednih veza kroz jačanje sektorskih i regionalnih mreža. 

Glavne teme foruma biće slobodan protok robe i usluga, uklanjanje barijera, unapređenje poslovnog i investicionog okruženja.

Razmatraće se mogućnosti zajedničke proizvodnje za treća tržišta, osnivanje konzorcijuma, klastera i drugih oblika povezivanja, učešće u javnim nabavkama i tenderima, realizacija zajedničkih infrastrukturnih i drugih projekata.

Predsednici Privredne komore Srbije Marko Čadež i Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju tokom radne posete Briselu razgovarali su sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i drugim visokim zvaničnicima EU.

Han je podržao aktivnosti dve komore u okviru Berlinskog procesa i ocenio da inicijative PKS i PKK za unapređenje saradnje i ekonomsko jačanje Zapadnog Balkana mogu da budu primer drugima. 

Da bi podstakla saradnju, Evropska unija spremna je da podrži takve inicijative, ne samo rečima već i novcem iz IPA fondova, poručio je Han. 

Čadež i Grdžaliju razgovarali su i sa direktorkom u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) zaduženom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelinom Ajhorst, navodi se u saopštenju. 

(Tanjug)