banner-image

Danas se seje pšenica za Božić

Prema tradiciji, žito se sadi za Svetog Nikolu – 19. decembra. Može da se posadi u zemlju, ali postoji i jednostavniji način. Najvažniji savet je da se žito preko noći ostavi da nabubri u vodi i da ga nikako ne kupujete u marketima, spakovanog u kese, jer ko zna koliko je zrno bajato i verovatno neće proklijati.

U plitku posudu treba staviti zemlju, poređati pšenicu, pa dodati još zemlje. Posuda se drži na sobnoj temperaturi, ali ne pored radijatora. Pšenica mora svakodnevno da se prska vodom ujutru i uveče. Pšenicu je prvih dana najbolje pokriti pamučnom mokrom krpom kako bi se održavali vlažnost i toplota i kako bi zrna ravnomerno bubrila. Kada se pojave prve klice – tkanina se skida.

Međutim, jednostavnije je pšenicu poređati u tanjir. Najbolje je kada se na dno tanjira stavi vata koja održava vlažnost. Pšenica ne sme da pliva u vodi, jer će zrna istruliti.

Još prilikom sejanja treba ostaviti rupu za sveću (čašicu za rakiju), jer će kasnije biti teško da se ubaci među zakorenjeno žito.

Pre nego što se stavi na sto, žito treba ošišati ravnomerno makazama kako bi bilo ravno. Naime, retko se dogodi da sva zrna porastu iste visine. U sredinu se postavi sveća i žito veže crvenom mašnom ili trobojkom.

(Večernje novosti)