banner-image

Pomozite tropskim biljkama

Neophodna je dodatna zaštita osetljivim tropskim i mediteranskim biljkama jer im ne prijaju niske temperature. Citrusi traže mnogo svetla i temperaturu oko 10 stepeni. Hibiskus zalivajte jednom u 10 dana

* Lovor lakše podnosi zimu ako se čuva na temperaturi nižoj od 10 stepeni. Zalivajte ga malo. Može da bude napolju kada je više od pet stepeni.

* Citrusi traže mnogo svetla i temperaturu oko 10 stepeni. Zalivajte ih jednom u 10, 15 dana. Izuzetak je citrofortunela, njoj prija temperatura 10 do 15 stepeni i povremeno zalivanje mlakom vodom.

* Drvo masline držite napolju (ako je zima blaga) ili na verandi. Mlade biljke kratko mogu da podnesu temperaturu do minus 6, a starije do minus 10 stepeni. Zalivajte je jednom u 15 dana.

* Hibiskusu je potrebno mnogo svetla i temperatura od 12 i 15 stepeni. Zalivajte ga jednom u 10, 12 dana.

* Oleanderu odgovara svetlo i prohladno mesto, od 2 do 6 stepeni i umereno zalivanje (jednom u 20 dana), mlakom odstajalom vodom.

* Bugenvileji prija svetlo i prohladno mesto, temeperatura 5 do 10 stepeni i povremeno zalivanje kad se zemlja prosuši.

* Sobna banana se uzgaja u kući, na svetlom mestu i temperaturi iznad 15 stepeni. Zimi pustite da se humus prosuši između zalivanja.

* Anđeoska trubica voli svetlo, zimi je čuvajte u hladnoj prostoriji, na temperaturi 5-10 stepeni i zalivajte umereno. Stabljike koje su imale cvetove svake jeseni skratite (orežite) za polovinu.

(Novosti)