banner-image

Usvojen zakon o zadrugama

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zadrugama, kojim se rešava pitanje imovinsko pravnih odnosa, budući da danas postoji oko 50.000 hektara u zadružnoj svojini koje je u velikom delu definisano kao društveno vlasništvo, ali i mnogo jednostavniji način organizovanja zadruga.

Prema rečima ministra za privredu Željka Sertića zadrugama će to omogućiti da sve ono što su stekle u prethodnim godinama bude definisano kao zadružna imovina, koja može da bude upisana u katastru.

Dodao je da je taj akt samo prvi korak u revitalizaciji zadrugarstva u Srbiji i da se njim otvaraju široke mogućnosti da svi oni koji žele da se slobodno udruže u svoje novoosnovane zadruge, ali i oni koji su već udruženi, mnogo bolje i kvalitetnije obavljaju svoje poslove.

Pet lica – zadruga

Zakonom je predviđen i mnogo jednostavniji način organizovanja zadruga.

„Danas je predviđeno da je samo pet lica potrebno za osnivanje nove zadruge, da ti udeli ne moraju da budu jednaki, da se definiše kapital zadruge u najmanjem mogućem iznosu i druga rešenja koja će omogućiti daleko lakše i glasanje, ali i upravljanje zadrugama“, rekao je Sertić.

(Mondo)