banner-image

Klemens Tenis spasava srpsko stočarstvo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 22. februara u Beograd doći Clemens Toennies, vlasnik nemačke kompanije Toennies koja se bavi proizvodnjom mesa i da očekuje da će se postići dogovor početku investicija u Srbiju.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je plan da ta kompanija napravi u Srbiji svoju proizvodnju i klanicu i ocenio da će to biti korist za celu srpsku privredu.

On je rekao da će dolazak te kompanije biti velika korist za poljoprivrednike u Srbiji, koji uzgajaju svinje, jer bi mogli da budu njihovi dobavljači.

„Za godinu dana bi proizvodili 50 odsto više od ukupne proizvodnje svinja koju danas imamo“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija od 1910. do 2013. godine svake godine imala pad stočarske proizvodnje.

„Ako dođe Clemens Toennies, mi te probleme više nećemo da imamo“, naglasio je premijer.

Prema njegovim rečima, to bi bila ogromna korist za srpsku privredu i srpsko tržište.

„Imali bi nemačko srpske ćevapčiće za evropsko tržište, jer je ta kompanija najveći prizvođač svinjskog mesa u celoj Evropi“, rekao je Vučić.

Predstavnici Vlade Srbije i nemačke kompanije Toennies potpisali su krajem aprila prošle godine Beogradu Memorandum o razumevanju.

Namera te kompanije je da u Srbiji otvori 20 farmi na kojima bi se godišnje uzgajalo oko tri miliona svinja. Očekuje se ta će ta kompanija u Srbiju uložiti oko 420 miliona evra.

Predstavnik kompanije Toennies Daniel Nottbrock rekao je tada da će ugovor o investiciji biti potpisan u najskorije vreme. 

(Beta)