banner-image

Beč podstiče poljoprivredu na istoku Srbije

Slovenska unija iz Beča započela je projekte za pospešivanje ruralnih delova istočne Srbije uspostavljanjem zadruge u Kladovu.

Predsednik Slovenske unije Stevan Raducić tim povodom trenutno boravi u Kladovu, kako bi na licu mesta propratio realizaciju inicijative, koja ima za cilj da oživi i pospeši poljoprivredu u istočnoj Srbiji.

Bečka organizacija obavestila je poljoprivrednike na teritoriji Kladova da je u toku formiranje zadruge koja će otkupljivati poljoprivredne proizvode.

Slovenska Unija će, kako je najavljeno, ulagati u proizvodnju organske hrane, a kao razlozi navedeno je da je namera da se omogući građanima da kupuju zdrave, domaće proizvode, koji nisu genetski modifikovani.

Za početak je Slovenska unija obezbedila otkup 4,5 tone paradajza, krastavaca i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji se gaje na tlu opštine Kladova. 

Poljoprivrednicima će biti dostupne mašine i druga sredstva za rad koje će moći koristiti u proizvodnji, a jedan deo je obezbedila Belorusija. 

U opštini Kladovo će biti otvorene dve prodavnice gde će se prodavati isključivo zdrava hrana iz Homolja, najavljuje Raducić dodajući da će se prodavnice zvati „Naša hrana“.

Slovenska Unija je već uveliko u istočnoj Srbiji počela sa radom, kao što je u više navrata najavljivao Raducić, koji organizacijom koju predvodi želi da doprinese razvoju istočne Srbije.

Slovenska unija poziva sve zainteresovane da se uključe u rad zadruge i udruženja, jer su za realizaciju ovog velikog projekta potrebni ljudi.

Slovenska unija ima u planu i organizovanje „Fip Festivala“ (Festival internacionalnog prijateljstva), na kojem će biti predstavljeni i proizvodi zadruge.

Raducić je, tokom boravka u Srbiji, posetio i porodicu Popović iz Kladušnice i tom prilikom razgovarao o mogućnostima saradnje i otkupu poljoprivrendih proizvoda.

Slovenska unija je jedna od retkih organizacija srpske dijaspore koja na licu mesta, ne samo novcem, već i konkretnim projektima, želi da oživi „pasivne“, često zaboravljene krajeve Srbije.

(Tanjug)