banner-image

Šećerane Helenik šugara u Srbiji nisu na prodaju

„Helenik šugar“ neće prodavati šećerane u Srbiji, izjavio je za „Agrosmart“ generalni direktor  ove kompanije Petros Gemintzis.

-Naprotiv, konsoliduje se ponovo “Helenik šugar” u Grčkoj, a u Srbiji imamo u planu da aktiviramo obe fabrike ove godine, i u Crvenki i u Žablju. Ne možemo da planiramo veću proizvodnju šećera bazirajući se samo na jednoj fabrici. Dosledno radimo na tome da obe fabrike  budu spremne za preradu u sledećoj kampanji. Biznisi se kupuju i prodaju, to je sada trend u svim branšama, ali kada je o šećeranama “Helenik šugara” u Srbiji reč, ni za ovu godinu, niti u bližoj perspektivi  nemamo takve planove – rekao je Gemintzis.

Podsetimo, prošle godine šećerana “Šajkaška” u Žablju nije pokrenula proizvodnju, a kako je saopštila, razlog za to bile su smanjene površine zasejane šećernom repom. O prodaji ove šećerane spekuliše se već nekoliko godina, naročito otkako se u Grčkoj pogoršala ekonomska situacija, a osim stranih, kao mogući kupci pominjali su se i domaći biznismeni Miodrag Kostić i Petar Matijević.

Gemintzis, međutim, negira te mogućnosti.

-„Šugar industris“ iz Grčke ima dobru poziciju u regionu sa kapacitetima u dve zemlje, i u Grčkoj, i u Srbiji. I kada je reč o komercijalnim aktivnostima, kompanija je dobro pozicionirana u zemljama Balkana – kaže naš sagovornik. – U svakom slučaju, ima puno prostora za razvoj. Ako pogledamo potrebe regiona za šećerom i količine šećera koje proizvede ova industrija u celoj Srbiji, to je mnogo manje nego što su zahtevi tržišta. To znači da imamo prostora, a nećemo ispustiti tu prilku i učinićemo sve da zajedno postignemo bolje rezultate.

Gemintzis nije precizirao koju cenu slatkog korena će šećerane u Žablju i Crvenki ponuditi kooperantima ove godine, ali je naglasio da će sigurno biti viša od lanjske.

-Cene se formiraju i ne postoji jedinstvena. To je stvar pregovaranja sa proizvođačima ali se sigurno formiraju na većem nivou nego lane. O tome su proizvođači šećerne repe informisani – veli prvi čovek „Helenika“ u Srbiji.

Napominje da će ugovaranje ove godine će biti bolje nego prošle, da će biti zasejane znato veće površine pod slatkim korenom u Srbiji.

-I pored rezultata iz prošle i prethodnih godina, koji nisu bili dobri, verujuemo da u poređenju sa ostalim kulturama šećerna repa i dalje proizvođačima omogućuje dobar finansijski efekat. Lane nisu bile najbolje digestije i ostali parametri i zato je „Helenik šugar“  pokrenuo projekat, dugoročan i dugogodišnji,  uz pomoć struke i nauke, kojim želimo da pomognemo proizvođačima da povećaju prinos po hektaru i kvalitet, i na kraju – prihode. Za ovu godinu daćemo bolju cenu nego prošle i namera nam je da dobijemo dvocifreni rast kada je reč o prihodima po svakom hektaru – poručio je Gemintzis.

(Agrosmart)